Naslovnica ŽIVOT Nakon ovog upozorenja lekara, muškarci će zaboraviti na oralni seks

Nakon ovog upozorenja lekara, muškarci će zaboraviti na oralni seks

[adsenseyu2]

f sdmhb2389hes

[adsenseyu3]

Devojke koje imaju veći broj seksualnih partnera imaju manje šanse od muškaraca da obole od raka grla i usta, tvrde naučnici.

Oba tipa raka povezana su sa ljudskim papiloma virusom (HPV), najčešćom seksualno prenosivom bolešću.

Kada su muškarci u pitanju, više seksualnih partnera, i pogotovo oralnog seksa, znači i veće šanse za dobijanje raka glave i vrata.

Kako broj seksualnih partnera raste, a samim ti i učestalost oralnog seksa, povećava se i rizik za dobijanje papiloma virusa kod muškaraca. Međutim, ovo se ne odnosi na devojke.

Pritom, devojke koje imaju veći broj partnera i upražnjavaju vaginalni seks, imaju znatno manje šanse od muškaraca da se zaraze oralnom HPV infekcijom.

Razlog za ovo mogao bi da leži u činjenici da su one prvo izložene ovom virusu vaginalno, i vremenom razvijaju imunitet koji sprečava oralnu HPV infekciju.

I ne samo da su muškarci podložniji ovoj infekciji, već imaju i manje šanse da je se reše u poređenju sa devojkama – što dalje povećava rizik za dobijanje raka.

HPV infekcija je krajnje uobičajena, i većina ljudi se sa virusom izbori za godinu, ili dve. Međutim, u pojedinim slučajevima, virus može opstati u organizmu i dovesti do promene strukture ćelija u ustima i grlu koje tako mogu postati kancerogene.

(24sata.rs)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

[adsenseyu2]