Naslovnica IZA OGLEDALA Misteriozno ostrvo Berneja: Pronađena je nafta a onda je ostrvo nestalo sa...

Misteriozno ostrvo Berneja: Pronađena je nafta a onda je ostrvo nestalo sa mapa

[adsenseyu2]

Bermeja

[adsenseyu3]

Ostrvo po imenu Bermeja se nalazilo oko 100 kilometara severoistočno od poluostrva Jukatan.

Postojanje ovog misterioznog ostrva navode mape iz perioda između 1535. i 1775. godine, nakon čega se ostrvu gubi svaki trag.

Bermeja se ponovo pojavila na američkoj mapi iz 1857. godine, pojavljujući se na svim mapama do 1946. godine, nakon čega se njeno postojanje navodi u meksičkim knjigama.

Meksička vlada je 1997. godine odlučila da zvanično istraži oblast i otkrije da li ostrvo postoji ili ne, ali zvanična istraga nije otkrila ništa.

Nakon ove neuspešne potrage, počele su da se javljaju razne glasine i teorije zavere, a sve one su imale jednu zajedničku stvar: naftu.

Poznato je da su u to vreme razne američke naftne kompanije počele da buše rupe blizu granice sa Meksikom kako bi pronašle crno zlato.

[adsenseyu1]

Meksički političar, senator Hoze Anhel Končelo, naveo je da se Bermeja pojavljivala i nestajala periodično. On je nakon te izjave poginuo u misterioznoj saobraćajnoj nesreći.

Negde oko 2000. godine, kada su pomorske oblasti Meksika i SAD bile razgraničene, ostrvo Bermeja niko nije mogao da pronađe i pretpostavili su da ono ne postoji.

Detaljna istraga sprovedena 2009. godine na Autonomnom univerzitetu u Meksiku potvrdila je odsustvo postojanja ostrva Bermeja.

Da li to znači da su drevni kartografi napravili grešku kada su iscrtavali mape pre nekoliko stotina godina? Tako nešto je malo verovatno pošto se ostrvo kasnije pojavilo u nekoliko zvaničnih dokumenata SAD i Meksika.

Neki veruju da je CIA uništila ovo ostrvo kako bi SAD mogle da prošire svoju ekonomsku zonu.

Postojanje ovog ostrva je veoma važno jer bi to bio značajan faktor koji bi odredio granice eksploatacionih prava na naftu u takozvanoj oblasti „Krofne“ u Meksičkom zalivu.

Webtribune.rs

[adsenseyu5][adsenseyu5]

[adsenseyu2]