Naslovnica IZA OGLEDALA Misterija Kozare: Džinovi koji su živeli u Bosni vezivali su ovim alkama...

Misterija Kozare: Džinovi koji su živeli u Bosni vezivali su ovim alkama brodove?

dzinovski-prstenovi-u-bosanskim-planinama

[adsenseyu3]

Prema navodima lokalnih stanovnika, veruje se da ovi artefakti potiču još iz vremena kada je postojalo Panonsko more, a da su ih koristili divovi koji su naseljavali tu oblast u dalekoj prošlosti.

Nedavna otkrića ukazuju na to da su Zemljom nekada šetali divovi. Misteriozni džinovski prstenovi koji su pronađeni na vrhovima planina ukazuju na to da su ih koristila džinovska bića koja su naseljavala taj region pre nekoliko miliona godina.

Lokalni stanovnici imaju nekoliko teorija o ovim misterioznim prstenovima. Neki kažu da je prstenove postavilo Austrougarsko carstvo kako bi se olakšao transport drva preko planina.

Drugi kažu da džinovski prstenovi potiču iz vremena kada je postojalo Panonsko more i da su se koristili za vezivanje brodova pošto je region korišćen kao morska luka.

[adsenseyu1]

Postoje legende u regionu koje govore o divovima i njihovim ogromnim brodovima. Postoje pretpostavke da su džinovske prstenove napravili divovi, drevni brodovlasnici i mornari koji su naseljavali region u dalekoj prošlosti.

Ali da li je moguće da su ovi prstenovi stari nekoliko miliona godina? I ako jeste, kako je to moguće? Od kakvog su materijala napravljeni? Pošto nije bilo nikakvih „zvaničnih“ istraživanja u ovoj oblasti, mogućnosti nagađanja su beskrajne.

Lokalni stanovnici su naveli da ima i brojnih drugih otkrića u toj oblasti koja se ne mogu objasniti, ali da se namerno kriju od naroda.

dzinovski-prstenovi

Ovi džinovski prstenovi i fino isklesano džinovsko kamenje mogu se naći u brdima oko Vogšće, između Breze i Vareša, blizu Dubrovnika i na nekoliko mesta u istočnoj Bosni i Hercegovini. Takođe ih ima četiri na Bjelašnici i Vlašiću, Vranici, Prenju, Velezu, zatim Majevici i Bukovici, nedaleko od Travnika iznad Stolca. Lokalni stanovnici smatraju da je važno da se ova otkrića detaljnije ispitaju.

[adsenseyu4]

Lokalni stanovnici govore o ovim misterioznim prstenovima već godinama. Neki i dalje tvrde da su prstenovi stari nekoliko miliona godina, dok drugi smatraju da su prstenovi samo dokaz da su divovi nekada hodali Zemljom.

Oni koji ne veruju da je moguće da su prstenovi toliko stari upućuju na činjenicu da se Panonsko more nalazilo u Panonskoj niziji pre oko 30 miliona godina. Ovo more je nestalo pre oko 600.000 godina. Ne bi postojalo razloga da se naprave prstenovi za vezivanje brodova ako brodovi ne bi mogli da stignu do tih „luka“.

U vreme Panonskog mora nije bilo ljudi. Ko je onda pravio te brodove? Prvi hominidi koji su pravili alate su se pojavili pre oko 200.000 godina, što je 400.000 godina nakon nestanka Panonskog mora.

Kozara, jedna od planina na kojoj su pronađeni prstenovi, bila je ostrvo u Paratetijanskom okeanu pre 50.000 godina. Kada se Panonsko more povuklo, pojavile su se obale. Upravo zato Dragan Romčević, direktor Nacionalnog parka Kozara, navodi da džinovski prstenovi ne mogu biti iz tog perioda.

Neki smatraju da su džinovski prstenovi nedavno postavljeni kako bi se vezale meteosonde za zemlju.

Dejan Pelvis, profesor istorije u gimnaziji u Prijedoru, veruje da su prstenovi sa Kozare jedna od mnogih neverovatnih misterija prošlosti. Sve takve misterije dele jednu stvar – niko ne može da objasni njihovo poreklo i namenu.

Webtribune.rs

[adsenseyu5][adsenseyu5]