Naslovnica IZA OGLEDALA Lov na Gadafijevo blago: Gde je sakriveno 150 milijardi dolara?

Lov na Gadafijevo blago: Gde je sakriveno 150 milijardi dolara?

gadafi

[adsenseyu3]

Libijski diktator sakrio je bogatstvo, jedan muškarac tvrdi da zna gde su i da ih mora naći.

U avgustu 2014. godine Erik Iskander Gojed otvorio je firmu kako bi locirao 150 milijardi ili čak i više dolara, i to u obliku američke valute, zlata i dijamanata. Navodno je to imovina Muamera al Gadafija koju je libijski revolucionar izvukao Iz Libije pre nego je svrgnut 2011. godine.

Gojed tvrdi da ima ugovor s libijskom vladom koja mu dopušta da zadrži 10 odsto od vrednosti blaga, što znači da ako pronađe čak i mali deo novaca za koje insistira da „sede“ na bankovnim računima, u trenu će postati bogataš.

Mnogo ljudi traga za ovim novcima. Libijska Vlada je godinama pokušavala vratiti imovinu koju je Gadafi ili dobro pospremio ili ‘oprao’ izvan zemlje. Istražitelji drže da su veliki deo već pronašli u bankama u SAD, Velikoj Britaniji i Nemačkoj, pa su ti računi zamrznuti.

[adsenseyu1]

Gojed tvrdi da je pronašao 12.5 milijardi dolara u gotovini u vazduhoplovnomhangaru u Johanesburgu u Južnoafričkoj Republici. Kaže da je to tek deo onoga što bi mogao da nađe i donese u zemlji koju su uništile godine rata i korupcije. Libija hitno treba te pare, a ko god je na kraju bude vodio trebaće milijarde kako bi obnovio državu. Ako Gojed uspe, on bi tako mogao da postane nacionalni heroj.

Tri meseca nakon što je osnovao firmu ‘Washington African Consulting Group”,Gojed se prijavio u američkom Ministarstvu pravosuđa kao agent libijskekancelarije premijerove vlade tvrdeći da radi u SAD i da pokušava da vrati libijskom narodu ono što mu zakonski pripada. Zahvaljujući uverljivosti pridobio jeviše moćnih lobista iz Vašingtona, koji su pristali da mu pomognu u pronalasku.

Možda niko od američkih službenika do sada nije dovoljno „kopao“ da bi došao do činjenice da su libijski službenici, kao i UN, optužili Gojeda da je predaofalsifikovana dokumenta u najmanje tri različite vlade pokušavajući da nađenestale milijarde. I dalje je nejasno da li se radi o prevarantu koji želi da dođe douticajnih osoba koje bi mu otvorile vrata na svim moguća mestima gde bi gaistraga dovela, ili je reč o čoveku koji iskreno misli da zna što radi?

[adsenseyu4]

Veza između Južnoafričke Republike i Libije

49-godišnji Gojed govori pet jezika. Radio je kao savetnik u naftnoj kompaniji, menadžer i komercijalni pilot. Ima široku mrežu kontakata u Južnoafričkoj Republici, gde je poslovao od kasnih 1990-ih godina. On tvrdi da je čak 80 posto Gadafijeve imovine tamo sakriveno.

To čak i ne deluje kao neverovatna ideja ako se zna kolika je povezanost Libije i Južnoafričke Republike, budući da je tokom aparthejda Libija finansirala južnoafričke oslobodilačke grupe i militante Afričkog nacionalnog kongresa. Nakon što je Nelson Mandela pušten iz zatvora, dva puta je službeno posetioTripoli i bio je jedan od retkih svetskih vođa koji je „prigrlio“ Gadafija.

Južnoafrička Republika je bila optužena za „pranje libijskog novca“, pa su se nakon pada Gadafija u medijima proširile priče o njegovim milijardama u bankama i skladištima širom Južnoafričke Republike. Danas se većina zapadnjačkih finansijskih istražitelja smeje izjavama da negde još „čekaju“ Gadafijeve milijarde, ali Gojed je uveren da je to istina.

(express.hr)

[adsenseyu5][adsenseyu5]