Naslovnica IZA OGLEDALA Ko je uništio taj narod – U Sibiru pronađena narukvica nestalog naroda...

Ko je uništio taj narod – U Sibiru pronađena narukvica nestalog naroda čudne genetike

nakit denisovani

[adsenseyu3]

Naučnici su potvrdili da je narukvica otkrivena u Sibiru stara čak 40.000 godina. Ona je po tome najstariji nakit ikada otkriven, a arheolozi su zapanjeni njenom sofisticiranošću.

Narukvica je otkrivena na nalazištu Denisova pećina u Sibiru, nedaleko od ruske granice sa Kinom i Mongolijom. Pronađena je pored kostiju izumrlih mamuta i drugih artefakata starih 125.000 godina.

Pećina je dobila naziv po Denisovancima – misterioznoj vrsti hominida iz roda Homo, koji su genetski veoma različiti od Homo sapijensa i Neandertalaca.

Poznato je da su Denisovanci emigrirali iz Afrike negde u vreme kada se pojavio prvi Homo erektus, dugo pre nego što se pojavio Homo sapijens.

[adsenseyu1]

Denisovanci su bili jedinstveni po mnogim stvarima. Nedavno otkriće kosti prsta Denisovanke i različitih zuba ukazuje na to da oni nisu imali morfoloških sličnosti ni sa Neandertalcima ni sa modernim ljudima.

Ipak, desetak hiljada godina kasnije, pre nego što su izumrli, oni jesu koegzistirali sa Neandertalcima i Homo sapijensom određeni period, a skeletni ostaci hibrida i genetske studije potvrđuju da su se ukrštali sa našim precima i Neandertalcima.

[stextbox id=“alert“ shadow=“false“ bcolor=“FF3B14″]Interesantno je da DNK takođe pokazuje da su se Denisovanci u određenom periodu ukrštali sa do sada nepoznatom i neotkrivenom vrstom ljudskih bića.[/stextbox]

[adsenseyu4]

Skeletni ostaci pokazuju da su Denisovanci bili mnogo robusniji i moćniji od modernih ljudi, a do sada se smatralo da su bili primitivniji od nas.

Ipak, otkriće narukvice ukazuje na to da nisu baš bili mnogo primitivniji. Za pravljenje ove narukvice su bile potrebne veštine i tehnika ispred njihovog vremena.

hngfdrff

Naučnici su do sada verovali da su ove veštine posedovali samo ljudi u neolitskom periodu, koji je počeo otprilike 10.000. godine pre nove ere. Njima je na početku palo na pamet da se narukvica možda nekako pomešala sa materijalom iz tog perioda.

Međutim, eksperimenti su isključili tu mogućnost i potvrdili da je nisu mogli napraviti ni Homo sapijensi ni Neandertalci. Nakon 7 godina analize, naučnici su uvereni da je narukvica napravljena 30.000 godina pre početka kamenog doba.

[adsenseyu1]

Dr Anatolij Derevjanko, šef Muzeja istorije i kulture sibirskog naroda, rekao je:

„Veštine njenog stvaraoca su savršene. Prvobitno smo mislili da su je napravili Neandertalci ili moderni ljudi, ali se ispostavilo da su je napravili Denisovanci“.

Mihail Šunkov, zamenik direktora Instituta za arheologiju i etnografiju u Novosibirsku, smatra da otkriće ukazuje na to da su Denisovanci bili napredniji od Homo sapijensa i Neandertalaca. Ono što je neverovatno jeste da je stvaralac narukvice koristio nešto slično modernoj bušilici.

Dr Derevjanko je dalje naveo da su, kada su proučavali prečnike narukvice, otkrili da je rotaciona brzina bušilice morala biti veoma visoka.

[adsenseyu4]

„Drevni stvaralac je bio vešt u tehnikama za koje se ranije smatralo da nisu bile karakteristične za paleolitsku eru, a među koje spadaju brzo bušenje, turpijanje, mlevenje, lakiranje i štavljenje kože“, rekao je Derevjanko.

pecina denisovana

Sama narukvica je napravljena od kamena koji se zove hlorit, a koji je mogao biti dovezen samo sa udaljenosti od 200 kilometara od nalazišta.

Narukvica je bila veoma elegantna i verovatno ju je za posebne prilike nosila neka važna osoba, poput denisovanske princeze.

„Nakit je imao magično značenje za drevne ljude. Narukvice i ogrlice su štitile ljude od zlih duhova“, navodi Šunkov.

„Ipak, ovaj komad nakita, s obzirom na komplikovanu tehnologiju i „uvozni“ materijal, očigledno je pripadao nekoj veoma važnoj osobi u tom društvu“.

Komentarišući lepotu narukvice, Anatolij Derevjanko je dodao:

„Narukvica je neverovatna. Na dnevnoj svetlosti reflektuje sunčeve zrake, a noću ima prelepu nijansu zelene boje“.

Navodi se da su arheolozi pronašli i neki mermerni prsten, ali još nisu objavili ništa u javnosti.

Webtribune.rs

[adsenseyu5][adsenseyu5]