Naslovnica ŽIVOT Evo kako sprovesti alkalnu ishranu i zaštititi se od raka i drugih...

Evo kako sprovesti alkalnu ishranu i zaštititi se od raka i drugih teških bolesti

dijeta

[adsenseyu3]

Šta je alkalna ishrana i zašto je vaše telo voli? Koncept nebalansiranog unosa kiselih i alkalnih namirnica u ishrani se po prvi put pojavljuje davne 1933. godine. Bila je to godina u kojoj je Villiam Hovard, tada lekar u Njujorku, objavio knjigu A New Health Era, a koja izaziva veliku pažnju.

On je već tada, pre pune 82 godine, tvrdio da su sve bolesti uzrokovane autointoksikacije i to zbog nakupljanja kiselosti u telu.

Njegov koncept ishrane, koji preferira unos alkalnih namirnica, ima temelj i u jednoj od najpopularnijih dijeta danas – Hajevoj dijeti.

Ako već niste upoznati sa njom, dovoljno je reći da se ona bazira na pravilnom kombinovanju hrane. Ne dozvoljava kombinaciju određenih namirnica, na primer, ugljenih hidrata i proteina, u istom obroku.

Većina redukcijskih programa koji imaju brz efekat na gubitak kilograma bazira se baš na ovom konceptu kombinovanja hrane. Ovakvi programi u kratko vreme pokažu rezultate i zato su jako popularni.

[adsenseyu1]

Međutim, koliko je dugoročno praktično jesti na ovakav način i kakav efekat po naše zdravlje može imati takav način ishrane?

Kako ishrana pomaže izbalansirati zdravi pH tela

Alkalno stanje je ono što naše telo zaista voli. Ali, kako jesti samo alkalnu hranu, a ne unositi kisele namirnice?

Odgovor je da je važan balans unosa alkalne i kisele hrane, ali uvek moramo voditi računa i o GI (glikemijski indeks) i GL (glikemijski load) hrane koju svakodnevno jedemo.

Kada unesemo kiselu namirnicu, odnosno nakon što takvu namirnicu svarimo, ona će ostaviti kiseli ostatak u telu. Ako naša ishrana preferira prevelik unos kisele hrane, dolazi do preteranog nakupljanja kiselih ostataka, što uzrokuje stanje prevelike kiselosti tela poznato pod nazivom acidoza.

Kako acidoza šteti telu

Acidoza dugoročno usporava efikasan rad našeg tela, uzrokujući manjak energije, lošiji zdravstveni profil i naravno, probleme sa prekomernom težinom.

[adsenseyu4]

Ali, jednako je važan i gubitak esencijalnih minerala poput kalcijuma, magnezijuma i kalijuma. Do njega dolazi zato što otpuštanjem ovih minerala telo pokušava da neutrališe višak kiselosti, odnosno uspostavi zdravu pH ravnotežu, koja iznosi oko 7.

Naši unutrašnji organi, poput bubrega, pluća i nadbubrežnih žlezda, igraju važnu ulogu u održavanju zdravog nivoa pH tela.

Kako bi oni zdravo funkcionisali, bitno je da preferiramo unos alkalne hrane.

Unoseći alkalne namirnice, mi zapravo oslobađamo telo od trošenja energije za eliminaciju viška kiselih ostataka i pomažemo mu da radi ono za šta je i stvoreno. To je balans telesne težine, kao i što duže održavanje zdravlja i energije.

Koliko alkalne hrane je idealno uneti dnevno u organizam

Danas smo preplavljeni raznoraznim programima ishrane, te će svaki od njih zagovarati baš određenu vrstu namirnica i njihov određeni unos.

I u alkalnom prehrambenom programu susrećemo se sa različitim odnosom unosa alkalne i kisele hrane.

[adsenseyu1]

Deo zagovornika će insistirati na minimalnom unosu kisele i većini alkalne hrane. Neki će tvrditi da je važan odnos 30% kisele i 70% alkalne hrane.

Preferirati unos alkalne hrane ne znači da odmah moramo eliminisati neke vrste namirnica, nego da možemo istovremeno da unosimo i proteine i ugljene hidrate, kao i dobre masti. Naše telo je dizajnirano tako da simultano može da svari sve tri vrste namirnica. Za to je zaslužan pankreas koji istovremeno izlučuje tri različite vrste probavnih enzima.

U kombinaciji sa najzdravijim kiselim namirnicama, ova vrsta ishrane će omogućiti telu da izbaci višak vode, masti i da ga vrati u zdravu ravnotežu.

Koji proizvodi stvaraju kiselost tela

Kiselu reakciju u telu najčešće izazivaju belančevine, i to ponajviše one životinjskog porekla, pa se smatra da za svakih suvišnih 10g belančevina koje unesemo, izgubimo 100mg kalcijuma uriniranjem.

Istu reakciju izazivaju gazirana pića jer su izrazito bogata fosforom, mineralom koji izaziva gubitak kalcijuma kada se uzima u većim količinama.

Ne prekoračite više od tri kafe na dan, jer kafa izaziva kiselost u telu. Neke statistike govore da bi često konzumiranje kafe, više od tri na dan, moglo povećati pojavu osteoporoze, čak za 82 posto.

Rafinirane namirnice kao što su beli hleb, kolači i lisnata testa izazivaju kiselost u telu te podstiču izlučivanje kalcijuma iz kostiju.

[adsenseyu4]

Oprez i sa tamnim čajevima. Unos masne hrane smanjite na minimum. Pušenje i pijenje kafe su dve „prijateljski“ povezane navike koje zajednički stvaraju kiselost tela. Kiselost podstiču i zaslađivači koji se danas dodaju hrani i raznim napicima kao „mamac“ proizvođača, da bi nam održali osećaj slatkoće.

Neki naučnici idu tako daleko da tvrde da kiselo okruženje, uz druge bolesti, uzrokuje razne vrste karcinoma.

Meso, mesni proizvodi, prevelik unos mleka i mlečnih proizvoda stvaraju kiselost u telu, a njihov prevelik unos je rizični faktor kod raznih vrsta raka.

Zato kod dijagnoze karcinoma (posebno debelog creva) nutritivni tretman uključuje minimalan unos ili potpuno ukidanje unosa ovakve hrane, pogotovo ako dodatno sadrže antibiotike i hormone rasta.

PH-vrednost

Možemo li lečiti bolesti alkalnom ishranom

Savremena medicina upozorava na stanje poznato kao hronična metabolička acidoza, uzrokovano kiselom ishranom. Simptomi hronične metaboličke acidoze niskog stepena su prerano starenje, gubitak mišićne i koštane mase, kao i pojava bubrežnog kamenca, koja je  uzrokovana izbacivanjem alkalnog minerala kalcijuma.

PRAL koncept (Potential renal acid load) – prema desetogodišnjem nemačkom istraživanju Ute Aleki et al (2008) je pokazao da ishrana direktno utiče na kiselost tela kod dece i odraslih.

PRAL koncept je fiziološki bazirana kalkulacija koja uzima u obzir različite brzine probavne apsorpcije različitih minerala i proteina.

Zato će se ovaj koncept primenjivati prilikom merenja kiselosti urina kako kod odraslih tako i mlađih osoba!

Ono što je naučno potvrđeno do danas je da je unos alkalnih namirnica – više voća i povrća, a manje proizvoda životinjskog porekla i mesa – direktno povezan sa alkalnim nivoima urina.

[adsenseyu5]

Alkalna ishrana stoga može pomoći kod različitih akutnih bolesti i stanja kao što su:

 • osteoporoza i osteoartritis
 • dijabetes
 • karcinom (dojke, prostate, debelog creva)
 • bubrežni i žučni kamenac
 • probavne i želudačne tegobe
 • arterioskleroza i visoki holesterol
 • depresija i nesanica
 • giht

Počnite stoga već danas da se hranite zdravije, uz pomoć kvalitetnih namirnica koje su vam nadohvat ruke i koje će vam pomoći u prevenciji i lečenju brojnih bolesti današnjice.

Vrhunske alkalne namirnice

 1. Heljda

Odlična zamena za pšenicu i njene proizvode. Bogata je biljnim vlaknima, sadrži rutin koji obnavlja energiju, izvrsna je u tretmanu i preventivi bolesti srca i krvnih sudova. Dobra je za sve one koji imaju problema sa lakim stvaranjem modrica kao i za žene koje imaju veći broj popucalih kapilara.

Izvrstan je izbor za jutarnji, dnevni kao i večernji obrok. Heljda je preporučljiva namirnica za osobe obolele od dijabetesa zbog svog niskog glikemijskog indeksa.

Važna je i za one koji imaju srčanih problema, budući da je bogata magnezijumom i kalijumom, koji zajedno ne samo da jačaju naše srce nego i kosti.

 1. Blitva

Slično spanaću, ova vrsta alkalnog povrća ima gorkast i lagano slankast ukus, što smanjuje apetit i pomaže u regulisanju zdrave telesne težine.

Pokazalo se da materija iz blitve zaustavljaju rast kancerogenih ćelija – flavonoidi u blitvi usporavaju karcinom dojke tako što zaustavljaju reprodukciju DNK u stanici.

Bogata je folatima, ima antikancerogeno delovanje, dobar je izvor gvožđa, vitamina C i vitamina K. Ujedno, bogata je mineralima kalcijumom i magnezijumom, za koje je poznato da smiruju, zbog čega je izvrsna u nutritivnoj terapiji hipertenzije.

 1. Kupus i kiseli kupus

Razlikujemo zeleni, beli i crveni kupus, ali najbolji je zeleni kupus jer sadrži najvišu koncentraciju zdravih nutrijenata. Svež i kiseli kupus ima antivirusno, antibakterijsko i antikancerogeno delovanje.

Bogat je ne samo vitaminom C, A i E već i esencijalnom mineralima poput kalcijuma, koji je važan za zdravlje srca, nervnog i koštanog sistema. Sadrži magnezijum koji promoviše zdravlje nerava i mišića, kao i kalijum koji je važan za zdravi rad bubrega.

Mnogi od nas kada kuvaju ovu vrstu povrća bacaju vodu zbog neprijatnog mirisa, koji nastaje zahvaljujući sumporu. Ne bacajte ovu vodu nakon kuvanja, iskoristite je za pripremu coca ili je popijte. Bogata je sumporom, koji ima revitalizujuća svojstva i čisti telo od toksina.

Bez obzira kako pripremili ovu namirnicu, s njom nećete pogrešiti.

dfhbiuwevbh8383

 1. Grejp

Znate li da se najstarijom „dijetom“ smatra poznati grejp program iz 1930. godine?

Razlog: enzimi iz grejpfruta koji sagorevaju masnoću i ubrzavaju „uspavani“ metabolizam.

Grejpfruit pomaže eliminaciju toksina iz tela. Prema poslednjim istraživanjima, jedan grejpfruit dnevno vas može zaštititi od moždanog udara.

 1. Avokado

Bogat je vitaminom E, zdravim esencijalnim masnim kiselinama i linolenskom kiselinom, kao i vitaminima B grupe. Preporučljiv je u detoksikacijskim programima, posebno ako se odlučite za striktniji jednodnevni dan čišćenja organizma, kada će vas avokado osnažiti i zasititi.

Avokado sadrži obilje luteina, što ga čini idealnom namirnicom za zdravlje očiju, kao i preventivom od makularne degeneracije.

Iako je superzdrava namirnica, morate voditi računa da prosečni avokado (težak oko 200 gr) sadrži oko 320 kalorija, a ukupna mast iznosi 29.47gr, što znači da treba pripaziti na njegov umeren unos!

[adsenseyu5]
 1. Jabuka i kruška

Ove dve supervoćke su nam svima nadohvat ruke, a njihova zajednička karakteristika je da dubinski čiste telo. Stoga i ne čudi da danas postoje detoksikacijski programi koji ne nude ništa drugo osim jabuka i krušaka.

Pektin – rastvorljivo dijetalno vlakno – još jedna je njihova zajednička karakteristika. Poznat je po tome što smanjuje loš holesterol, sprečava konstipaciju i proliv.

Kruška pomaže zdravijem radu štitne žlezde, čiji nepravilan rad izaziva mnoge neprijatne simptome, između ostalog i debljanje.

Jabuka sadrži kvecertin – jaki antioksidans koji ima protivupalno delovanje, ali je ponajviše koncentrisan odmah ispod kore. Zato, da biste uneli ovaj vredni nutrijent, birajte ekološke jabuke koje ne treba guliti!

 1. Celer

Celer ne samo da eliminiše toksine, nego i opušta, štiti srce i podiže libido.

Tera kalorije u „minus“ – čim ga pojedete, stvara negativne kalorije, odnosno zahteva veću potrošnju kalorija da bi se svario u telu, nego što je njegova stvarna kalorijska vrednost.

vvbidfh

 1. Brokoli

Brokoli, kao i ostalo povrće iz iste porodice kupusnjača – prokelj, karfiol i kupus, prepuna je zdravih nutrijenata.

Uz bogatstvo vitamina C, sadrži kalcijum, folnu kiselinu, beta-karoten, i idealno je povrće za naša pluća, bubrege, probavni sistem, posebno debelo crevo. Pomaže jetri da što bolje eliminiše toksine iz tela.

Karakterističan ukus ovog, kao i ostalog kupusastog povrća, dolazi od sumpornih komponenti, poznatih pod imenom izotiocijanati, koje istraživanja povezuju sa zaštitnom ulogom, čak i kod genetske predispozicije karcinoma pluća.

Za najbolji učinak ovog povrća, trudite se da ga jedete najmanje 3 puta nedeljno.

 1. Lan i laneno ulje

Bogati su lignanima koji sprečavaju karcinom dojke, materice i prostate, kao i esencijalnim omega-3 masnim kiselinama.

Idealni su za program čišćenja organizma, zatim kao prirodno sredstvo protiv zatvora, smanjenje holesterola i regulisanje šećera u krvi.

Lan je izvrstan izbor za sve koji imaju osetljiv probavni sistem i za osobe koje boluju od čira na želucu.

 1. Maslinovo ulje i masline

Maslinovo ulje i masline uobičajene su namirnice za mediteransko podneblje i pripadaju grupi vrhunskih alkalnih namirnica.

Bogato mononezasićenim masnim kiselinama, maslinovo ulje sadrži i antioksidans vitamin E, koji ne samo da umanjuje rizik od oštećenja i upale stanica, već pomaže i kod valunga kod žena u menopauzi.

Polifenoli iz maslinovog ulja imaju protivupalno delovanje i umanjuju simptome astme, osteoartritisa, kao i reumatoidnog artritisa.

Masline kao i njihovo ulje imaju niz zdravstvenih dobrobiti, i sadrže veće količine vitamina E, luteina i fitosterola.

Maslinovo ulje i masline imaju još jednu bitnu funkciju – pripadaju hrani koja podmlađuje.

fgdswu37hd

 1. Kvinoja

Mogli bismo je nazvati superžitaricom, iako i nije prava žitarica, već seme lisnate biljke za koju se smatra da je dalji srodnik spanaća.

Bogata je gvožđem, kalijumom, riboflavinom, B6, nijacinom, tijaminom, magnezijumom, cinkom, manganom i folnom kiselinom. Sadrži visokokvalitetne proteine.

Ova alkalna namirnica ne sadrži gluten, pa je idealna za sve koji imaju intoleranciju na ovaj protein iz pšenice.

 1. Morske alge

Stanovnici Azije već hiljadama godina konzumiraju morske alge kao jednu od vrlo važnih namirnica u svakodnevnoj ishrani. Kod nas se konzumiraju tek odnedavno, zahvaljujući globalnoj popularnosti sušija.

Morske alge su izvrstan izvor minerala i to najpre kalcijuma, gvožđa, joda ali i drugih nutrijenata kao što su magnezijum, kalijum i cink.

Jeste li znali da alge, jedna od morskih algi, sadrži 4 puta više gvožđa nego crveno meso, a čak 500 puta više joda od morskih plodova i 10 puta više kalcijuma od mleka?

Alternativa-za-vas.com

[adsenseyu5][adsenseyu5]