Naslovnica ŽIVOT Kako da znate kada vam organizam signalizira da postoji mogućnost za srčani...

Kako da znate kada vam organizam signalizira da postoji mogućnost za srčani udar

Čini se da vam se srčani udar može prikrasti niotkuda – jedan minut trčite ili primite stresan telefonski poziv, a zatim se hvatate za prsa, hvatajući vazduh tražeći da neko pozove hitnu pomoć.

Činjenica da su tako česte takve situacije pojačava ovu ideju, u Americi 805.000 ljudi svake godine ima srčani udar, prema CDC-u. To je jedan na svakih 40 sekundi, što ga čini vodećim ubicom muškaraca i žena.

Polovina njih umire u roku od prvog sata od pojave simptoma.

Međutim, istina je da mnogi srčani napadi mogu da se predvide i spreče. Ne moraju biti iznenadni; možete ih sprečiti da se čak i dese (ponekad; su tu uključeni mnogi faktori, uključujući i genetiku).

Šta je uopšte srčani udar?

Mnogi ljudi misle da to znači da vam se srce steže i prestaje da radi. To je nekako tačno, ali je malo složenije. Delove vašeg srca snabdeva krv koja teče iz vaših arterija, što je drugo ime za vaše krvne sudove – zamislite ih kao mišićnu cev obloženu glatkim tkivom.

Krv koja protiče kroz njih bogata je kiseonikom. Kada se protok zaustavi zbog blokade, a deo vašeg srca ne može da dobije dovoljno kiseonika, taj deo vašeg srca može početi da umire.

Uzrok broj 1

Prvi uzrok srčanog udara je kada se masne naslage u arterijama nakupljaju; ovo je poznato kao ateroskleroza.

Ovo otvrdnjavanje vaših arterija se dešava kada se masnoća – verovatno možete pretpostaviti koja vrsta masti: strašni holesterol – nakuplja u sluznici i formira ono što se naziva plak. U početku ovo nagomilavanje može biti minimalno.

Nakon nekog vremena nivo masti se može povećavati i povećavati, sužavajući arteriju. Na kraju, krv ne može da prođe. Nema krvi, nema kiseonika. Nema kiseonika i vaše srce ne može da radi.

Nije sav holesterol loš. U stvari, nešto je neophodno. Vaše telo gradi ćelije i stvara hormone zahvaljujući holesterolu. Ova vrsta „dobrog“ holesterola naziva se HDL ili lipoprotein velike gustine. Vrsta koju ne želite je LDL – lipoprotein male gustine.

Ishrana koja je bogata zasićenim mastima može da dovede do nakupljanja LDL holesterola.

A šta se dešava ako ga imate?

Dakle, šta se tačno događa kada imate srčani udar? U nekim slučajevima plak može da pukne i iznenada vam se krv bogata kiseonikom napuni holesterolom. Tamo gde je došlo do puknuća, može da se stvori krvni ugrušak.

To uzrokuje dalje blokiranje. Odjednom, vaše srce je ponovo blokirano. Ili bi vaša arterija mogla da se grči, takođe zaustavljajući protok krvi. Kad vaše srce prestane da prima krv bogatu kiseonikom, vaš mozak dobija poruku – ali ponekad ne može da izoluje izvor bola zbog „upućenog bola“ – vaš mozak misli da vas boli ruka ili leđa.

Kako znati da li imate srčani udar?

Nacionalni institut za zdravlje korisno navodi simptome.

Znaci mogu da uključuju:

Slamanje bolova ili pritiska u grudima i / ili nelagodnosti ili bolova negde drugde u gornjem delu tela, vratu ili rukama
Hladan znoj
Nesvestica
Kratkog daha
Mučnina

Evo glavnih faktora koji doprinose

„Nezdrave životne navike, poput loše ishrane, nedostatka vežbanja, prekomerne težine i pušenja, mogu da dovedu do ateroskleroze“, piše klinika Mejo.

Starost
Upotreba duvana
Visok krvni pritisak
Visok holesterol
Dijabetes
Metabolički sindrom

I porodična istorija srčanih udara kao glavnih faktora.

Kako sprečiti srčani udar

Ako ste pušač, prestanite. Ako se slabo hranite, prestanite – zdrava ishrana, puna proteina, vlakana i zdravih masti, jedan je siguran način za poboljšanje zdravlja vašeg srca.

Takođe ćete želeti da znate nivo holesterola i uverite se da je sve u redu. U tu svrhu uzimajte fizičke podatke svake godine; kardiolozi poput Taraka Rambatle, doktora medicine, odlučuju se za godišnje preglede da bi otklonili potencijalne probleme.

„Čak i ako se sada osećamo zdravo, poenta ovoga je da izbegnemo srčani udar u narednih 10 do 20 godina. Ako imamo osnovne faktore srčanog rizika koje ne shvatamo, oni za 10-15 mogu preći u pravu bolest godine“, kaže on.

(b92)