Naslovnica IZA OGLEDALA Ispovest Titovog lekara posle 35 godina ćutanja: Šokantno priznanje o Draži Mihailoviću

Ispovest Titovog lekara posle 35 godina ćutanja: Šokantno priznanje o Draži Mihailoviću

[adsenseyu3]

tito2

[adsenseyu2]

Čuveni doktor Predrag Lalević, prvi anesteziolog u posleratnoj Jugoslaviji i poslednjih 16 godina lični lekar Josipa Broza Tita, u velikoj ispovesti za novi broj Nedeljnika prvi put otkriva nepoznate detalje iz Titovog života, kao i njegove poslednje dane.

Lalević je u ekskluzivnom razgovoru za Nedeljnik otkrio anegdote sa putovanja po svetu sa Titom i iz lova, kao i šta se zaista događalo na Brionskom plenumu, kada je pao Leka Ranković, kako je izgledao zloglasni logor u Bileći gde je bio načelnik saniteta, ali i da je poslednja Titova tajna bila gde je, zaista, sahranjen Draža Mihailović. On prvi put iznosi i detalje iz bolničkih dana doživotnog predsednika SFRJ u Ljubljani.

Doktor Lalević se prisetio i jednog razgovora na „Galebu“ – prisutni su bili samo Miloš Minić, Jovanka i Tito, i njegov lekar.

„Tito se okrenuo Miniću: A sećaš li se kako smo išli na pregovore s Dražom? Tada još nije bilo borbe četnika i partizana. Svi komandanti su došli na sastanak sa Dražom. Oni se žale kako nemaju para, kako im treba za hranu. Jedan Dražin vojnik je sedeo na kraju sobe i nosio nešto nalik na ruksak. Bila je to metalna kasa. Draža je dao znak i ovaj se okrenuo. Draža izvuče ključ i izvadi nekoliko zlatnika i preda im.“

[adsenseyu4]

U jednom trenutku Draža je pozvao Tita da prošetaju. Uzeo ga je prijateljski pod ruku: „Je li bogati, jesi li ti Rus?“

„Nisam, ja sam Hrvat“, odgovori Tito.

„Ako si“, kaže Draža. „Ja nemam ništa protiv Hrvata, ja se borim protiv ustaša.“

„Ta Titova priča o Draži bila je sa takvim simpatijama, i sve nas je to jako iznenadilo. A Jovanka ga sve vreme podstiče da priča“, kaže Lalević za Nedeljnik.

tito

 [stextbox id=“alert“ shadow=“false“ bcolor=“FF250D“]“Draža mu je tražio 500 pušaka, i Tito priča kako se dogovarao sa svojima da mu pošalju 500 pušaka, i u jednom trenutku napravi pauzu. A onda izgovori: ‘Moram da priznam, Draža je bio moja slabost.’ Svi za stolom smo bili zabezeknuti. On je to primetio i presekao nas rekavši: ‘Verujte mi, da nije bilo izbegličke vlade u Londonu, Draža bi se borio zajedno sa nama.'“[/stextbox]

No ona najveća tajna nije otkrivena: Jovanka Broz u jednom trenutku pitala je gde je streljan Draža.

[adsenseyu1]

„Tito ništa nije rekao, a Jovanka je još više pocrvenela. Pričao sam to posle Blaži Mandiću, Titovom sekretaru za štampu, i on mi nije verovao. Ne bih ni ja sebi verovao da nisam čuo i video svojim očima“, prisetio se doktor Lalević za Nedeljnik.

Titov lični lekar tvrdi i da nije istina da Tito nije verovao srpskim lekarima i da je zato išao da se leči u Ljubljanu. On je, navodi, i pre toga bar jednom godišnje išao na kontrolu u Ljubljanu, jer je bio prijatelj sa doktorom Breceljom.

Kada je Brozu amputirana noga, oporavak je krenuo dobro, ali potom je dobio urinarnu infekciju i infekciju bubrega i priključen na dijalizu. Lalević ekskluzivno za Nedeljnik kaže da je Tito bio na aparatima, u veštačkoj komi, od 26. februara pa sve do smrti.

„Mi to nismo napisali u izveštaju, i to je dalo priliku mnogima da pričaju kako su obilazili Tita, kako su ga zabavljali, hranili, razgovarali. Potpune izmišljotine. Jer, mi nismo rekli da je sve vreme bio bez svesti i na aparatu za veštačko disanje. Kada je preminuo bili smo okupljeni svi lekari, sve sestre koje su ga negovale. Stajali smo mirno u tišini, deset do petnaest minuta. EKG je pokazivao već ravnu liniju, respirator je i dalje radio… Srce je definitivno prestalo da radi. Pogledao sam profesora Brecelja, on mi je samo klimnuo glavom i ja sam isključio aparate. Ostali smo još pet-deset minuta u potpunoj tišini i otišli da pišemo izveštaj“, kazao je Lalević, između ostalog, u velikoj ispovesti Nedeljniku.

(Nedeljnik)[adsenseyu5][adsenseyu5]