Naslovnica IZA OGLEDALA Ispovest specijalca: Ja sam jedini nosio pištolj ispod sakoa u Titovom društvu

Ispovest specijalca: Ja sam jedini nosio pištolj ispod sakoa u Titovom društvu

[adsenseyu2]

Josip-Broz-Tito

[adsenseyu3]

Josip Broz Tito imao je nekoliko fotografa, koji su ga slikali za časopise, ali samo je Miroslav Mladenović, potpukovnik JNA, mogao da ga slika, sa pištoljem ispod sakoa.

Jedan od najvernijih pratioca doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, pripadnik Gardijske brigade i potpukovnik JNA Miroslav Maldenović  35. godina bio je uz voljenog maršala i pratio ga u stopu. On je i danas uz svog “vrhovnog komandanta”, a zatekli smo ga na Dan mladosti u Kući cveća, gde salutira Titu!

Čuvao sam Tita 35. godina, od 1949. a često sam bio i njegov stražar i fotograf – počinje priču za naš portal ovaj starac koji, kako kaže i dalje se zaklinje Brozu na vernost!

Miroslav Mladenović partizan, pripadnik Gardijske brigade i potpukovnik JNA, imao je tu privilegiju da 35 godina bude, kako kaže za Telegraf.rs, u neposrednoj blizini Josipa Broza Tita, kao njegov stražar i fotograf.

[adsenseyu1]

Došao je da obeleži Titov rođendan i ovog 25. maja, iako mu je91. godina, ne čuje baš dobro, ali imao je volju i želju da nam ispriča neke pojedinosti iz Titovog života, ali i njegovog dok je čuvao maršala.

Pokazuje nam rukom da je tu pored Kuće sveća, bila staklena bašta, a pored nje konjušnica.

– Tito je u konjušnici imao svog omiljenog konja, zvao se Mali. Njega je dobio od Uglješe Danilovića iz Bosne i Hercegovine, kada je stigao na padine Romanije, decembra 1941. godine. Sa tim konjićem Tito je prešao sve partizanske ofanzive, osim Prve. Imao je on naravno i druge rasne konje, ali Mali je bio pogodan za sve nepristupačne terene, što ovi drugi konj, iako rasniji, nisu mogli da ispune, odnosno da savladaju prepreke na terenu –  priča naš sagovornik.

Titov oficir je stražario na svim mestima na Topčideru, osim na kapiji 15, tako da zna sa kim, kuda i kada se Tito kretao.

[adsenseyu4]

Tito je rano ustajao, čim svane odlazio je u šetnju. Zid koji je danas oko Kuće sveća, nije postojao, njega je Milošević (Slobodan) sagradio kada se tu doselio. Ispred predsednika Tita tokom celog njegovog života išao je vučjak, imao ih je za života četiri i svi su se zvali Tigar. Prvog Tigra je dobio u Drvaru, od komandanta prvog bosanskog korpusa, pukovnika Slavka Rudića. Svi njegovi vučjaci su dresirani na isti način – pas je išao uvek ispred Tita.

Naš sagovornik kaže da je pas svakodnevno šetao sa Brozom po Topčiderskim šumama. Takođe nam objašnjava da su u stražarskim kućicama imali po jednu automatsku pušku i dve torbice municije, a ispred kućice bilo je mesto gde se stražar pojavljivao kada ugleda predsednika.

– Čim Tito izađe mi ga pozdravimo. On odmah pita: “Kako si druže, iz koje si brigade, kada si došao?”, i tu se razvije priča. Taj osećaj je bio neprocenjiv, taj razgovor sa njim.

Mladenović je od 1959. godine bio i lični fotograf Josipa Broza, snimao je njega i Jovanku.

Tito je imao nekoliko fotografa, ali na moj znak, oni su odlazili. Za razliku od njih, ja sam jedini nosio pištolj ispod sakoa – završava svoju priču potpukovnik JNA i žuri da se pokloni na Titov grob.

(Telegraf.rs)

[adsenseyu5][adsenseyu5]

[adsenseyu2]