Osim što su paprike idealan dodatak mnogim jelima, one imaju i mnogo dobrih efekata na naše zdravstveno stanje. Znate li koji su neki od njih?
One sadrže dva prirodna pigmenta zvana zeaksantin i lutein, koji se klasifikuju kao kartenoidi. Pomažu u očuvanju zdravlja očiju. Štite od katarakte i degeneracije makule povezane sa starenjem.
Paprike imaju više vitamina C nego narandže. One jačaju imunitet, snižavaju krvni pritisak ali i poboljšavaju kognitivne funkcije, upravo zahvaljujući vitaminu C. Tu je i vitamin A, koji pomaže organizmu da se bori protiv zaraznih bolesti.
U crvenim paprikama nalazi se vitamin B6, za koji su istraživanja dokazala da poboljšava raspoloženje i smanjuje rizik od depresije. Kapsantin je još jednan razlog zbog kojeg bi paprike trebalo da uvrstite u svoju ishranu. Ovaj enzim olakšava proces mršavljenja i smiruje upale.
Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu.
Paprike sadrže i pigment zvani kvercetin. On spada u grupu flavonoida, i deluje kao snažan antioksidans u telu. Kvercetin je povezan sa mnogim zdravstvenim prednostima, uključujući borbu protiv ćelija raka i smanjenje rizika od srčanih bolesti.
(Klix.ba)
[adsenseyu1]
[adsenseyu4]