Hunze su pleme u kojem žive najzdraviji ljudi na planeti. Tajna njihovog zdravlja između ostalog je i čapati hleb
Kamali je tradicionalan čapati hleb plemena Hunza, a recept za ovo zdravo pecivo star je oko 2000 godina.
Ovaj hleb je vrlo zdrav, a može vam pomoći i da izgubite na težini, jer je hranljiv, pa samo 1 ili 2 porcije kamali hleba smanjiće apetit i učiniće da ne osetite glad 4 do 6 sati, piše Lovesensa.
Kamali hleb ne sadrži šećere, ni slatke dodatke, kao većina modernih čapati hlebova, a jedan od važnih sastojaka je „glečersko mleko“, odnosno mineralna voda boje mleka koja se otapa od glečera i bogata je mineralima i hranljivim materijama iz stena.
Recept za Kamali hleb
Sastojci:
1 šolja brašna od celog zrna mlevenog na kamenu ili mešavina 1/3 pšeničnog brašna i 2/3 heljdinog brašna; vrh kašičice morske soli ili posoljeni začin od povrća; 1/2 šolje glečerskog mleka (mineralna voda).
Priprema:
Pomešajte brašno i so, pa polako dodajte vodu i mešajte dok ne dobijete testo. Površinu na kojoj pravite hleb pospite brašnom, a zatim mesite dok testo ne postane mekano i elastično.
Zavijte umešeni hleb u vlažnu krpu i ostavite da odstoji 30 minuta. Podelite testo u loptice veličine oko 3 centimetra, a zatim urolajte svaku lopticu u tanke tortilje veličine oko 20 centimetara u prečniku. Tortilje pecite na plotni, prvo jednu, pa drugu stranu, oko 10 minuta.
Pripremom ovog recepta dobićete oko 10 čapati hlebova.
Recept iz Pakistana:
6 šolja integralnog brašna, izvorska voda, 1,5 šolje suvih kajsija, 1 kašika soli. Izmeriti težinu smeše pa prema tome odrediti koliko kesica suvog kvasca. Odrediti koliko šećera zbog aktiviranja kvasca.
(lovesensa.rs)