Naslovnica ŽIVOT HIRURZI U ŠOKU: Čoveku iz Ljubovije iz mozga izvadili posle 38 godina...

HIRURZI U ŠOKU: Čoveku iz Ljubovije iz mozga izvadili posle 38 godina filter za ulje

heart rate monitor in hospital

Zidar iz Ljubovije Mihajlo Cvetojević (64) sa svojih 26 godina doživeo saobraćajnu nesreću .Ne znajući Mihajlo je živeo punih 38 godina sa delom automobilskog filtera za ulje u mozgu.!…

Tek pre dva meseca prvi put je osetio posledice – i to tako što je počeo konstantno i nekontrolisano da psuje! U saobraćajnoj nesreći koja s dogodila kada je imao 26 godina Mihajlo je zadobio prelom lobanje i pukla mu je moždana opna.

[adsenseyu1]

I tada je deo filtera za ulje, valjkastog oblika, dužine oko 3.5 centimetra, završio u njegovom mozgu. Lekari tada nisu ni pomislili da mu je strano telo ušlo u glavu. Brzo je operisan, oporavio se i vratio svakodnevnom životu.

„Nikada nikakve tegobe nisam imao. U poslednjih pet godina prvo su počele nesvestice, ali ne tako često. Nisam obraćao pažnju na to“ priča za „Blic“ Cvetojević, koji se trenutno oporavlja u Klinici za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije.

Prve prave simptome osetio je pre dva meseca.
„Odjednom sam krenuo da psujem. I to „j…ga“. Samo to. Ništa drugo nije izlazilo iz mojih usta. Nisam mogao da se kontrolišem. Supruga me je molila da idemo kod lekara, ali nisam hteo“ priča Mihajlo.

[adsenseyu4]

Nakon toga, oduzela mu se desna noga i ruka. Porodica ga je odmah odvela u KCS.

Niko mi ništa nije govorio. Znao sam da sam došao u bolnicu da umrem Mihajlo Cvetojević
Urađen mu je skener i magnetna rezonanca. Rezultati nisu bili ohrabrujući. Ali, lekari i dalje nisu znali šta je u pitanju. Sumnjali su na gnojnu upalu mozga ili na neki opasan tumor. Mihajlo je u međuvremenu počeo otežano da govori i nije mogao da hoda.

[adsenseyu1]

“ Niko mi ništa nije govorio. Znao sam da sam došao u bolnicu da umrem“ priseća se Mihajlo.

Dr Miloš Joković, direktor Klinike za neurohirurgiju KCS, bio je vođa tima koji je prošle nedelje operisao Mihajla.

Svi u sali smo posmatrali strano telo koje je potpuno obraslo u mozgu. Kada smo ga izvadili, bili smo u šoku Dr Miloš Joković

„Kada smo podigli kost i moždanu opnu, opipao sam nešto tvrdo i video crni predmet. Zbunjeno sam ponovo pogledao snimak i skenere, ali toga na njima nije bilo. U neverici sam ponovo proverio da nije drugi pacijent u pitanju. Kada sam se razuverio, svi u sali smo posmatrali strano telo koje je potpuno obraslo u mozgu. Kada smo ga izvadili, bili smo u šoku – priča dr Joković, kojem se ništa slično nije dogodilo u karijeri.

[adsenseyu4]

Mihajlu se od tada stanje poboljšalo, počeo je i da hoda. Lekari ga smatraju izlečenim. Posebno šokantno zvuči činjenica da je deo filtera za ulje svih ovih godina šetao po Mihajlovom mozgu.

„Mihajlu je u saobraćajnoj nesreći lobanja pukla u slepoočnom predelu, a filter smo našli u središtu glave. To znači da se on godinama pomerao, menjao položaj. S druge strane, taj deo napravljen je od bakelita, materijala koji je nemoguće videti na magnetnoj rezonanci. Na kraju, filter je i bio izvor njegovih problema, stvorio je gnojnu upalu mozga i to bi ga vremenom i ubilo“ objašnjava dr Dragan Savić, neurohirurg koji je takođe prisustvovao operaciji.

(Blic)

[adsenseyu5][adsenseyu5]