Naslovnica IZA OGLEDALA Delovi drevne mašine, nepoznate civilizacije otkriveni u Kaliforniji

Delovi drevne mašine, nepoznate civilizacije otkriveni u Kaliforniji

hger54

[adsenseyu3]

Malo je poznato o prvobitnim analizama ovog misterioznog objekta. Prema navodima Virdžinije Meksi, oni su se obratili poznatom geologu a on je na osnovu fosilnih ostataka školjki procenio da je objekat star bar 500.000 godina.

Volas Lejn, Virdžinija Meksi i Majk Majksel su 13. februara 1961. godine tragali za zanimljivim uzorcima minerala za svoju daroteku u Olanči, Kalifornija.

Oni su krenuli putem oko 6 kilometara severoistočno od Olanče blizu Kozo planina i suvog korita nekadašnjeg jezera Ovens.

Vratili su se u daroteku sa nekoliko primeraka, ali nisu ni pomišljali da će jedan od njih biti najveće otkriće u njihovom životu.

Idućeg dana, Majk Majksel je slomio nož pokušavajući da izvuče mineral iz kamena, nakon čega je otkrio da se u kamenu nalazi kružni deo neverovatno čvrstog belog materijala koji je izgledao kao porcelan.

[adsenseyu1]

U centru porcelanskog cilindra se nalazio sjajni metal od 2 mm. Metal je na prvi pogled izgledao kao magnet. Površina je bila veoma gruba kao da je prekrivena fosilima školjki.

nfgtrt

Pored toga, našao je i dva nemagnetna metalna objekta u spoljnjem delu, koji su izgledali kao metalni ekser i navoj. Majk Majksel je dalje analizirao objekat i otkrio je da je unutrašnji sloj šestougaon i da formira oklop oko cilindra od čvrstog porcelana. Sloj veoma propalog bakra je okruživao porcelanski cilindar sa unutrašnje strane.

Malo je poznato o prvobitnim analizama ovog misterioznog objekta. Prema navodima Virdžinije Meksi, oni su se obratili poznatom geologu, a on je na osnovu fosilnih ostataka školjki procenio da je objekat star bar 500.000 godina.

[adsenseyu4]

Objekat je podvrgnut daljem testiranju, odnosno X-zracima i vidljivom svetlu. X-zraci su pokazali da se u gornjem delu uređaja nalazi nekakav kalem. U drugoj polovini uređaja je otkriven nekakav metalni rukavac, verovatno bakar koji pokriva porcelanski cilindar.

Neobični objekat je 1963. godine nazvan „Kozo artefakt“ i izložen je u muzeju istočne Kalifornije u periodu od 3 meseca. Zatim je godinama bio izložen u kući Volasa Lejna. Njemu je 1969. godine ponuđeno 25.000 dolara za misteriozni objekat ali je odbio da ga proda.

Kozo artefakt je i danas misterija, pošto spada u one objekte izgubljene u vremenu koji se ne poklapaju sa konvencionalnom istorijom.

Ko je napravio ovaj artefakt i zašto će ostati neodgovorena pitanja osim ako istraživači dobiju priliku da ga ponovo detaljnije analiziraju.

Webtribune.rs

[adsenseyu5][adsenseyu5]