Naslovnica ŽIVOT Čudesan srpski hram 6 metara ispod površine zemlje

Čudesan srpski hram 6 metara ispod površine zemlje

[adsenseyu2]

[adsenseyu3]

Jedinstvena svetinja Srpske pravoslavne crkve – podzemni hram Svetog proroka Ilije u mestu Kuber Pidi u pustinji u južnoj Australiji – smeštena je šest metara ispod zemlje.

Na oko 800 kilometara severno od Adelaida, u državi Južna Australija na petom kontinentu, nalazi se jedinstven spomenik srpske ali i svetske kulture i arhitekture. To je crkva Svetog Ilije proroka, koja se, u celini, nalazi pod zemljom.

Srbi koji su u Kuber Pidi (Coober Pedy) dolazili trbuhom za hlebom imali su i potrebu za duhovnim, religioznim ispovedanjem. Naši rudari koji su ovde kopali poludrago kamenje, opal, tako su iskopali jedan od najlepših bisera ne samo srpske, pravoslavne, nego iukupne hrišćanske kulture.

[adsenseyu1]

Pošto je ovde pustinja, temperature su u proseku iznad 40 stepeni, naši ljudi su pribegli jedinstvenom a genijalnom rešenju. Izgradili su crkvu pod zemljom, na dubini od 9 metara, ukupne dužine 30 metara.

Pod zemljom se nalaze crkva, crkveni dvor, parohijski dom i crkvena škola.

Njegovo preosveštenstvo vladika australijsko-novozelandski Irinej u izjavi za Program za dijasporu RTS-a ističe posebnost ove bogomolje.

“Srpska pravoslavna crkva poseduje u Kuber Pidiju u južnoj Australiji najunikatniju srpsku crkvu u svetu. Ne samo za srpsku pravoslavnu crkvu, već uopšte za sve hrišćanske crkve, ona je najunikatnija, jer se nalazi bukvalno ispod zemlje. “

[adsenseyu4]

Bilo je potrebno mnogo domišljatosti u opremanju crkve. Na objektu su primenjena neka izuzetna rešenja. Tako je ideja za ikonostas preuzeta od Rumuna. Ikonopisci su slikali na staklu ispod kojeg se nalazi osvetljenje i to daje posebnu draž ikonostasu.

Pošto je zemlja pomešana sa solju i krečom bilo je nemoguće crtati freske na tom materijalu. Ipak, jedan umetnik iz Novog Zelanda, uspeo je, koristeći kao uzorke srpske ikone iz doba Vizantije, da iskleše stenovite delove zidova. Tako su nastale jedinstvene freske, ne crtanjem već klesanjem u stenama.

Na ideju da je crkva Svetog Ilije proroka zaslužila da se nađe na UNESKO-ovoj listi spomenika kulture, vladika Irinej reagovao je rečima:

“Nije mi poznato da je to već neko predložio ali to je izuzetna ideja. Verujte mi da ću dati sve od sebe da se ova naša crkva unese na spisak dragocenih zdanja koji se nalaze pod zaštitom UNESKO-a.“

Crkva Svetog Ilije proroka ove godine obeležava dve decenije postojanja. Dopisnik RTS-a iz Australije, Dragan Caran, najavljuje uskoro dokumentarnu emisiju o ovom jedinstvenom spomeniku kulture.

(RTS)

[adsenseyu5][adsenseyu5]

[adsenseyu2]