Naslovnica IZA OGLEDALA Budistički sveštenik za koga su naučnici mislili da je umro pre 88...

Budistički sveštenik za koga su naučnici mislili da je umro pre 88 godina, u stvari je u transu i živ

chdhf73gfdsdj

Mumificirani sveštenik koji je nedavno pronađen u izvanredno očuvanom stanju u Mongoliji iznenadio je pronalazače, ali i ceo svet, jer budistički sveštenici tvrde da je on zapravo živ.

Budistički sveštenik je pronađen u „lotus pozi“, ali uprkos tome što su naučnici verovali da je mrtav, sveštenici kažu da je on samo u stanju dubokog meditativnog transa, piše BBC.

Trenutno su u toku detaljna forenzička istraživanja.

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=A_sFUlNy9c0

Za naučnike je još misterija kako je telo sveštenika tako dobro očuvano, a veruje se da je za to zaslužna hladna zima Mongolije, a ne „duboki trans“.

Dr Beri Kerzin, fizijatar tibetanskog duhovnog vođe dalaja-lame, objasnio je u razgovoru za list„Siberian Times“ da je sveštenik u veoma retkom meditativnom stanju poznatom kao „tukdam“.

[adsenseyu4]

„Ako onaj ko meditira ostane duže u tom stanju, on postaje Buda“, objašnjava dr Kerzin.

Sveštenik je otkriven kada ga je neimenovano lice ukralo ne bi li ga prodalo na crnom tržištu. Mongolska policija uhapsila je lopova, a mumificirani sveštenik predat je Nacionalnom centru za forenzička ispitivanja.

Identitet sveštenika još nije poznat, ali se veruje da je u pitanju učitelj budističkog lame Dašija-Doržova Itigilova, koji je takođe pronađen mumificiran.

Itigilov, poreklom iz Burjatije, koja je u to vreme bila sastavni deo SSSR-a, svojim studentima kazao je 1927. godine da namerava da umre, a da oni njegovo telo otkopaju nakon 30 godina. Kada su to učinili, njegovi bivši studenti bili su zatečeno – učitelj je sedeo u „lotus pozi“ u kojoj je počeo sa meditacijom, da bi potom umro u istoj pozi.

Njegov grob otkopavan je više puta, poslednji put 2002. godine, a svakog puta ostaci tela bili su savršeno sačuvani.

(B92)

[adsenseyu1]