Naslovnica IZA OGLEDALA 10 misterija na koje nauka nema odgovor – VIDEO

10 misterija na koje nauka nema odgovor – VIDEO

[adsenseyu2]

vndsfkj8hfd

[adsenseyu3]

Bez obzira na to da li su daleko ispred svog vremena, da li su napravljeni nepoznatom tehnologijom ili njihova funkcija nije baš najjasnija, ovih 10 otkrića nauka do danas nije uspela da objasni.

10. Čelik iz Damaska

Mačevi koji potiču iz Damaska na Bliskom istoku koristili su se u periodu od 1700 do 800 godine pre nove ere, a napravljeni su od neverovatno jake vrste metala. Njegove oštrica ostaju iste čak i nakon pokušaja rezanja kamena ili metala. Tehnologija njihove izrade je i danas nepoznata.

9. Gvozdeni stub u Delhiju

Ovaj gvozdeni stub star oko 1600 godina poznat je po svojoj neverovatnoj otpornosti na rđu. Naučnicima i danas nije jasno kako su graditelji tako davno uspeli da postignu taj efekat.

8. Kamene kugle u Kostariki

Prvi put zabeležene u kasnom 19. veku, pretpostavlja se da u Kostariki postoji oko 300 takvih kamenih kugli. Najveća takva kugla je teška oko 14,500 kg a u prečniku ima oko 2,4 metara. Osim što je svrha tih kugli nepoznata, naučnike pre svega zbunjuje njihova simetrija.

[adsenseyu1]

7. Odvodi u Baigongu

Jedna kineska pećina je poznata po kamenim oblicima koji liče na cevi kojima se voda sliva s vrha planine u obližnje jezero. Neki tvrde da su te „cevi“ nešto što su iza sebe ostavili vanzemaljci nakon posete Zemlji. Oko osam posto njihovog sastava čini materijal koji je nepoznat naučnicima.

6. Mehanizam iz Antikitere

Ovo je jedno od najtajnovitijih arheoloških otkrića, a radi se o bronzanom mehanizmu pronađenom kod grčkog ostrva Antikitera početkom 20. veka. Mehanizam se prilagođava astronomskim pozicijama Meseca, Sunca i drugih planeta. Pretpostavlja se da potiče iz 1. veka pre nove ere. Mehanizam je napravljen od bronze, a napredniji je od bilo čega drugog što je postojalo u to vreme.

rukopis vojnic

5. Rukopis Vojnič

Rukopis koji potiče iz 15. veka naučnici do danas nisu uspeli da dešifruju – ni jezik, ni znakove. Iako je moguće da se radi o smišljenoj spletki, radi se o čak 240 ispisanih stranica i ilustracija koje zbunjuju stručnjake.

4. Egipatske mumije

Naučnici su pronašli tragove hašiša, kokaina i duvana u uzorcima devet egipatskih mumija. Duvan potiče iz „novog sveta“ otkrivenog 2000 godina nakon što su mumija sahranjene, a ni kokain ni hašiš tada nisu postojali.

3. Baterija iz Bagdada

Neobični artefakti pronađeni su 1936. g. oko 20 kilometara od Bagdada, a njihovu sličnost s galvanskim baterijama prepoznao je nemački arheolog Vilhem Kenig. Njihova rekonstrukcija je pokazala da mogu da generišu struju u rasponu od 0,4 do 1,9 volta. Radi se o staklenoj bateriji visokoj 13 cm s bakrenim cilindrom, a potiče iz razdoblja oko 200 godina pre nove ere – što je 2000 godina pre nego su baterije ponovno proizvedene.

[adsenseyu4]

2. Mumija iz San Pedra

Godine 1932. dvojica su muškaraca u blizini planine San Pedro iskopali mumiju dužine oko 35 centimetara. Pregledali su je stručnjaci iz prirodnjačkog muzeja i ocenili kao autentičnu, ali je nakon toga nestala.

1. Izgubljen grad Nan Madd

Radi se o stotinak veštačkih ostrva izgrađenih od granitnih blokova. Oni su teški oko 50 tona i nalaze se u Mikroneziji – usred samog Pacifika. Bili su glavni grad dinastije Sodeler, a do danas je nepoznato kako su graditelji uspeli to da izvedu oko 200. godine pre nove ere.

https://youtu.be/3BlbujJbbJo

(24sata.hr)

[adsenseyu5][adsenseyu5]

[adsenseyu2]