Zdravko Krivokapić: Uprkos opstrukcijama opozicije, Skupština Crne Gore usvojila izmene Zakona o slobodi veroispovesti – Ispravljena nepravda prema SPC

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je noćas da je Skupština Crne Gore, uprkos opstrukcijama, kršenju Ustava i zakona od strane opozicije, usvojila izmene Zakona o slobodi veroispovesti.

On je na društvenoj mreži Tviter napisao da je nakon godinu dana ispravljena nepravda koju je bivši režim hteo da učini naročito prema SPC, tretirajući je kao ostalu imovinu koju je krčio tri decenije.

„Sada su sve vijerske zajednice, bez izuzetaka, jednake pred zakonom. Ovo je pobjeda pravne države, ali i naroda koji je tu državu branio na ulici punih 12 mjeseci. Večeras je država rukama tog naroda u Skupštini i odbranjena“, poručio je Krivokapić.

Skupština Crne Gore usvojila je noćas izmene i dopune Zakona o slobodi veroispovesti koji ukida sve članove postojećeg akta koji se odnose na promenu statusa imovine crkve i obavezu registracije verskih zajednica.

Za promenu zakona glasala je vladajuća većina, dok opozicione partije predvođene Demokratskom partijom socijalista (DPS), nisu prisustvovale sednici.

Protiv tih odredbi Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori je mesecima organizovala masovne proteste.

Novim rešenjima imovina upisana na Mitropoliju crnogorsko primorsku i eparhije SPC u Crnoj Gori, ostaje u njihovom posedu. Ukoliko država želi da tu imovinu evidentira kao svoju, može da pokrene parnični sudski proces.

Uoči sednice Skupštine, Državna izborna komisija (DIK) odbila je da verifikuje mandat poslanici Građanskog pokreta URA, koji zajedno sa još dve koalicije čini novu parlamentarnu većinu.

Takvim potezom DIK-a bilo je dovedeno u pitanje glasanje za zakon. To je prvi put da DIK odbija da verifikuje mandat nekom od poslanika. Konačnu odluku o verifikaciji mandata trebalo je da donese Ustavni sud, ali je parlament i pored odluke DIK-a potvrdio mandat poslanici Građanskog pokreta URA.

Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić nazvao je potez DIK-a pokušajem opstrukcije koji „istorija crnogorskog, evropskog i svetskog parlamentarizma ne pamti“.

Uoči sednice Skupštine pristalice organizacija koje sebe zovu patriotoskim, protestovale su zbog promene zakona.

Njihov protest su pozdravili poslanici DPS-a i ostalih opozocionih partija.

Podsetimo, Skupština Crne Gore počela je sinoć raspravu o izmenama Zakona o slobodi veroispovesti nakon što je potvrdila mandat poslanici vladajuće većine iako je to prethodno odbila da uradi Državna izborna komisija (DIK).

(Danas-Beta)