Ovaj sok leči bolesti grla, anemiju, male boginje, bolesti bubrega, dijareju i hemoroide

dren

Dren može da izleči bolesti grla, anemiju, male boginje, bolesti bubrega, dijareju i hemoroide. On je popularan od davnina i raste svuda, uglavnom na suvim, sunčanim i brdovitim padinama obraslim listopadnim šumama.

Cveta u februaru i martu, a sazreva od jula do oktobra. Plodovi su tamno crveni i imaju slatko-kiseli ukus. Plodovi sadrže velike količine prirodnog šećera, organskih kiselina, pektina, tanina i vitamina C.

Plodovi drena u sebi imaju duplo više vitamina C nego narandže. Plodovi se mogu jesti sveži, zamrznuti ili osušeni, a od njih se može napraviti i marmelada, žele, kompot ili sok. Međutim, i pored svega toga, ovo šumsko voće se veoma slabo koristi u ishrani.

U Francuskoj i Italiji se pravi vino i žele od drena, a nezreli plodovi se čuvaju u slanoj vodi poput maslina. U Nemačkoj se plodovi drena kuvaju sa šećerom i sirćetom i dodaju u pastu ili krompir. U Rusiji se od drena prave predivne supe, a koristi se i kao začin.

Svaki deo drena je zdrav – i plod i listovi i kora i cvetovi i seme. Dren je efikasan za lečenje bolnog grla, anemije, boginja, bolesti bubrega, dijareje, hemoroida i dijabetesa, a može se koristiti i za zarastanje rana.

Ruski naučnici su otkrili da kora i listovi drena imaju antimikrobna svojstva. Seme se može koristiti za oporavak kože i sluzavih membrana. Sok, marmelada, čaj i drugi proizvodi od zrelih plodova drena pomažu kod dijareje i drugih bolesti digestivnog trakta. Ukoliko se groznica pojavi u isto vreme kada i dijareja, onda je preporučljivo popiti čaj od kore ove biljke.

Sok od drena

Potrebno je:

  • 4,5 litara vode,
  • kilogram zrelih plodova drena, i
  • kilogram šećera.

Voće treba oprati, iseckati i staviti u 3 litre prokuvale vode. Kuvati 20 minuta, a zatim ostaviti da se ohladi. Dobijenu masu isperite ostatkom vode. Nakon toga, kuvajte još 15 minuta.

Kada je to gotovo, dodajte šećer i snizite temperaturu. Nemojte prestati da mešate dok se šećer u potpunosti ne rastvori. Zatim kuvajte na visokoj temperaturi još oko 10 minuta. Presipajte sok u vrelu bocu i zatvorite. Otvorena boca se mora čuvati u frižideru.

Marmelada

Priprema se uvek u istoj proporciji – kilogram šećera na kilogram pasiranih plodova drena.

Sveže voće se prvo opere, očisti od semenki, stavi u toplu vodu i ostavi da stoji pet minuta. Nakon toga treba izvaditi voće iz vode, ispasirati ga, staviti u šerpu i posuti šećerom. Smeša se kuva tri sata na niskoj temperaturi uz konstantno mešanje. Gotovo je kada masa postane gusta. Vrelu marmeladu sipajte u čiste, vruće tegle.

Webtribune.rs