Vojni ekspert za avijaciju: Tvrdnja da je malezijski avion pao u Indijski okean je lažirana

76i767667

Stručnjak za vojnu avijacionu tehnologiju je pisao australijskoj vladi, tvrdeći da je teorija o tome da je malezijski avion MH370 pao u južni deo Indijskog okeana izmišljena.

Pismo Andrea Milnea je upućeno australijskom premijeru Toniju Abotu, ministarki spoljnih poslova, Džuliji Bišop i ministru odbrane, Dejvidu Džonstonu, a u njemu se navodi da država pogrešno tvrdi da je avion MH370 pao u Indijski okean.

U zvaničnom malezijskom izveštaju objavljenom početkom marta, pisalo je da su satelitski podaci dokazali da je avion leteo nekoliko sati pre nego što je pao u Indijski okean 8. marta 2014. godine. Avion je misteriozno skrenuo sa kursa Kuala Lumpur-Peking iz još uvek nepoznatih razloga. Signal uzbune nije poslat.
Premijer Malezije, Nadžib Razak, rekao je tada da se smatra da je transponder aviona, koji emituje identifikujući signal, „namerno onesposobljen“ pre nego što je avion promenio pravac i nastavio da leti još nekoliko sati.

Poslednja komunikacija između aviona i kontrole letenja, na kojoj se čuje „Laku noć, malezijski 370“, dogodila se u 1:19h ujutru.

Međutim, Milne u ime porodica žrtava poziva na dodatne odgovore australijske vlade i traži da se dokaže teorija po kojoj je Boing 777 sa 239 putnika završio u Indijskom okeanu. On tvrdi da nedostaju dokazi koji podržavaju ovu teoriju.

„Porodice neće imati mira dok ne saznaju istinu o tome šta se desilo MH370“, rekao je on.

Milne se žalio Interpolu i tražio posebnu istragu.

On je napisao:

„Prema mom dosadašnjem istraživanju, postoji dokumentovani šablon korupcije među zvaničnicima čiji je rezultat falsifikovanje dokaza sa predumišljajem s ciljem da se zataška prava istina o tome šta se desilo MH370.

Primarni motiv za zataškavanje je zločinački čin koji se dogodio za vreme leta i koji bi mogao da ima negativan uticaj na strane koje istražuju šta se dogodilo sa letom ili nacionalnu bezbednost“.

Očekuje se odgovor australijskog ministarstva odbrane i Interpola na Milneova pisma.

Kada su Milnea upitali gde misli da se nalazi MH370, on je odgovorio: „Nemoguće je govoriti o bilo kakvoj teoriji bez pružanja fizičkih dokaza“.

On je iskritikovao vlasti zbog diskreditovanja otkrića naučne firme GeoResonance, koja je navela da se avion možda srušio u Bengalski zaliv. Ova firma je identifikovala olupinu aviona svojim satelitima, 190 kilometara južno od obale Bangladeša i rekla da je Australijski biro za saobraćaj i bezbednost neodgovoran pošto nije istražio tu mogućnost.

GeoResonance je takođe postavio pitanje zašto australijski radar nije detektovao Boing 777, ako se avion srušio u južni deo Indijskog okeana.

„Ukoliko javnost sazna da se avion nalazi tamo gde je GeoResonance rekao da se nalazi, onda na sve optužbe protiv umešanih strana može da se doda i optužba o lažiranju osiguranja“, rekao je Milne.

Svi „dokazi“ koji su navedeni ne stoje na stabilnim nogama.

Jedina činjenica jeste da je let MH370 bukvalo nestao u vazduhu iznad Tajlandskog zaliva.

Webtribune.rs