Vanzemaljska lobanja pronađena u Indoneziji

hfgjzsdtrearehjtrg

Naučnici su analizirali lobanju veličine „hobita“ u Indoneziji još 2004. godine kada su naveli da u pitanju nije ljudska već vanzemaljska lobanja.

Fosil je otkriven u Indoneziji i nazvan je Homo floresiensis ili „hobit“, mada sama vrsta nije poznata.

Sada istraživači sa Odeljenja za anatomske nauke na Stoni Bruk univerzitetu tvrde da se oblik lobanje poklapa sa srazmerno manjim ljudskim pretkom, ali ne i sa modernim ljudima, prenosi Science Daily.

Oni su koristili 3D analizu oblika kako bi proučavali veličinu, oblik i asimetriju lobanje.

Poredili su je  sa drugim izumrlim ljudskim vrstama, ali i sa modernim ljudima i čovekolikim majmunima.

Keren Bab je rekla: „Oblik lobanje uopšte, naročito deo koji okružuje mozak, izgleda sličnije fosilima starim 1,5 miliona godina iz Afrike i Evroazije nego modernim ljudima, čak iako je Homo floresiensis dokumentovan pre oko 17.000 do 95.000 godina“.

Istraživači veruju da se njihova otkrića suprotstavljaju naučnoj teoriji koja kaže da je to stvorenje bilo umanjeni čovek koji je bolovao od mikrocefalije, što je dovelo do umanjene lobanje.

Oni su zaključili da to nije bio slučaj mikrocefalije jer razlike između leve i desne strane nisu ni blizu toliko velike koliko bi bile u tom slučaju.

Međutim, dr Bab je priznala da će se kontroverza oko evolucionog porekla „hobita“ ipak nastaviti.

Rezultati studije odgovaraju otkrićima koja su dobijena analizom ostatka skeleta stvorenja.

Niz primitivnih osobina dokumentovan je u gornjim i donjim udovima Homo floresiensis-a, naglašavajući razlike sa modernim ljudima.

Webtribune.rs