UDARNA VEST – SSP: Amerika ne dolazi u Srbiju sa investicijama nego sa kreditima – Da Srbi izgrade Albancima puteve do Evrope

Stranka slobode i pravde (SSP) saopštila je danas da nema novih američkih investicija, da svi koji drugačije tvrde obmanjuju narod i da otvaranje kancelarije američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) znači da će Sjedinjene Američke Države (SAD) Srbiji odobriti više milijardi kredita.

Tim kreditima Srbija će američkim građevinskim kompanijama platiti radove na izgradnji infrastrukture, upozorila je SSP i dodala da krediti nisu investicije, jer investicija znači da neko ulaže novac u posao koji treba da mu povrati ulaganje i da zaradi.

Kako je navedeno, Srbija će se zadužiti 3,7 milijardi dolara da bi se Priština auto-putem, a Albanija železničkom prugom povezale sa Evropom.

“Dakle, svako srpsko domaćinstvo će se za projekat povezivanje Albanaca sa Evropom zadužiti 1.500 evra. Ako je u interesu SAD da se Albanija poveže sa Evropom i da njihove firme grade u regionu, neka SAD finansiraju gradnju, a zauzvrat će dobiti koncesiju za tu deonicu. Jedino je takav aranžman fer, jer Srbija nema nikakav interes da se dodatno zadužuje za te namene”, navela je SSP.

Ta stranka podsetila je da je dug Srbije 2012. godine bio 15 milijardi evra i da će ga “Vučić uvećati za dodatnih 20 milijardi evra”, pa će se Srbija uskoro naći u situaciji da ne može da vraća kredite.

“Tada će nam se ‘investitori’ obratiti sa zahtevom da im umesto para damo EPS, namensku industriju, Telekom, reke, rudnike, zemljište. Ako ovaj scenario ne sprečimo, za 50 godina nas definitivno više neće biti”, zaključila je SSP.