U ovom napitku je tajna japanske dugovečnosti – RECEPT

vbeshb9843hf

Napitak od kombuhe ima brojna lekovita svojstva i sve je popularniji u svetu. Pogledajte kako da ga napravite.

Kombuhu zovu još i ruska, japanska, kineska i indijska čajna pečurka. Samo ime kombuha je japanskog porekla. Čajnu pečurku zapravo čini simbioza dve vrste organizama: gljiva (kvasci) i bakterija sirćetnog vrenja. Smatra se da ovaj napitak vraća mladost, „pegla” bore, potamnjuje kosu, ali i povećava imunitet, odlaže staračke bolesti, pa čak je koristan i u prevenciji raka.

Iako joj u imenu stoji reč „pečurka”, nije samo to. Naime, to je mešavina različitih organizama, uključujući i lišaj, kvasac i neke bakterije. Ime je dobila upravo po tome što se stavlja u ohlađene čajne napitke od raznih lekovitih biljaka. U tečnosti se drži nekoliko dana, dobro zatvorena, dok se ne postigne željena kiselost.

Umereno konzumiranje napitka koji proizvodi Kombuha pruža zaštitu od zagađenja raznih vrsta koja dospevaju putem respiratornih organa i drugačije u naš organizam i mogu izazvati pojavu kancerogenih oboljenja.

Najbolje je početi sa pripremom 2 litra čaja. Kad vaša Kombuha kultura dovoljno naraste i počne da se razmnožava, moći ćete pripremati veće količine napitka.

1. Pripremite čaj na uobičajen način. Na litar sveže kuvane vode dodajte 2 čajne kašicice crnog ili zelenog čaja. Nakon 15 minuta izvadite vrećice sa čajem iz vode.

2. Dodajte približno 70-100 grama belog šećera na litru čaja pre nego što se ohladi. Promešajte čaj tako da se šećer potpuno rastopi. Jedna kašika šećera ima približno 20 grama.

3. Ohladite čaj na temperaturu od 20° – 25° stepeni, odnosno da bude mlak. Kultura umire ako se stavi u čaj koji je vruć.

4. Kada se čaj ohladi na sobnu temperaturu, sipajte ga u staklenu, porcelansku ili glinenu posudu. Izbegavajte upotrebu posuda od metala i plastike.

5. Ako kombuha napitak pripremate prvi put, dodajte čaju tečnost koju ste dobili zajedno sa kulturom. Za sve sledeće pripreme uvek sačuvajte dovoljno Kombuha napitka, da biste dodali   oko 10 posto količine u vašu novu pripremu kao “startnu tečnost”.

6. Stavite živu Kombuha kulturu u tečnost.

7. Pokrijte otvor posude za fermentaciju lanenom ili pamučnom krpom, ili sličnom laganom tkaninom da biste zaštitili napitak od voćnih mušica, prašine, biljnih spora i drugih zagađivača.   Pričvrstite je gumicom da bi osigurali da voćne mušice ne mogu da uđu. Tkanina mora biti dovoljno porozna da omogući vazduhu da cirkuliše, da bi kultura mogla da diše.

8. Fermentacija treba da traje 8 do 12 dana, zavisno od temperature. Što je viša sobna temperatura, to je brža fermentacija. Period od 8 do 12 dana je samo orijentacioni. Kombuha   kulturi treba toplo i mirno mesto i nikad je ne pomerajte. Temperatura čaja ne sme da padne ispod 20° C niti da naraste iznad 30° C. Idealna temperatura je izmedju 23° i 27° C. Svetlost nije potrebna za fermentaciju. Kultura takođe uspeva i u mraku, a može se oštetiti izlaganjem jakoj sunčevoj svetlosti.

Ako više volite blago slatki napitak, fermentaciju treba ranije zaustaviti. Za suvi ili blago kiseli ukus neka fermentacija traje duže.

9. Kad čaj postigne željeni ispravni stepen kiselosti (pH 2,7-3,2) zavisno od individualnog ukusa, čistim rukama izvadite kulturu iz posude. Operite kulturu hladnom ili mlakom vodom. Sipajte novi čaj u posudu i odmah dodajte kulturu. Pazite na pravilnu temperaturu čaja. Sipajte napitak u staklene posude, koje treba da budu pune do vrha. Približno 10 posto sačuvajte za izradu nove kulture. Posudu dobro zatvorite. Nije potrebno procediti fermentisani napitak kroz tkaninu. Određena količina taloga je normalna. To dolazi zbog rasta kvasa, koji proizvodi plin koji gazira napitak.

10. Da bi se postiglo krajnje zadovoljstvo u ovom napitku, treba mu dozvoliti da nekoliko dana zri (najmanje 5 dana), nakon što je flaširan.

11. Napitak ima prijatan ukus. On je penušav, blago kiselkast i osvežavajući. Normalna količina koju treba popiti je tri čaše dnevno, i to jednu čašu na prazan želudac ujutru, drugu čašu posle  ručka, a treću malo pre odlaska na spavanje. Kombuha kultura raste i u potpunosti prekriva površinu čaja. Kultura tokom rasta na površini čaja znatno odeblja. Odebljana kultura je sastavljena od lako odvojivih slojeva. Slojevi se mogu lako razdvojiti jedan od drugog i svaki se moze upotrebiti kao nezavisna kultura za proizvodnju Kombuha napitka. Ako kultura potone na dno posude, na vrhu će početi da se stvara nova kultura.

Na taj način svaka kultura nastavlja da se razmnožava sama sve dok ne postane tamno smeđa. Kada postane tamna i prljavo smeđa, bacite je i zamenite jednim od njenih potomaka. Čaj od kombuhe vekovima se koristi u Rusiji i Aziji i smatra se da potpomaže dugovečnost. Ovaj čaj sadrži koncentrisane visokokvalitetne belančevine koje organizam odmah može da iskoristi.

Smatra se da ovaj napitak snižava krvni pritisak, podstiče rad žlezda, stimuliše metabolizam, odnosno pomaže sagorevanje masnoće, pa tako smanjuje telesnu težinu, snižava šećer i holesterol u krvi, pomaže kod reumatskih i artritičnih smetnji, povećava pokretljivost zglobova i elastičnost kičme. Obnavlja i crevnu floru, pa time i pomaže kod zatvora i ubrzava cirkulaciju, a pomaže i      osobama pod stresom.

Uz to, kombuha je preventivna kod pojedinih vrsta raka, povećavajući imunitet organizma, a tokom menopauze smanjuje „valunge”. Pomaže i astmatičarima i obolelima od bronhitisa, kao i kod kašlja, čisti žučnu kesu, pomaže kod kolitisa, zaustavlja zarazni proliv, pomaže i kod nesanice, a tvrdi se i da ponovo uspostavlja rast kose.

(Stvar ukusa)