Top 10 namirnica koje sprečavaju rak

zdravlje

Postoji hrana koja smanjuje rizik od dobijanja raka. Ipak, ne postoji apsolutna garancija. Uzmite u obzir da su neki od vodećih zagovarača makrobiotske ishrane umrli od raka.

Mnogi uzroci nastajanja raka nalaze se u okolini, uglavnom su to cigarete, preterano izlaganje štetnim hemikalijama i isparenjima, industrijski obrađena hrana. Najbolja strategija je izbegavanje.

Ako želite da povećate svoje šanse, postoji konkretna hrana na ovoj listi koja ima izvesno dejstvo protiv raka.

Vino

Pogotovo crno vino sa visokom koncentracijom resveratrola je odlično protiv raka i dobro za srce. Alkohol može biti toksičan i povezuje se sa rakom jetre, dojke i želuca. Sve više istraživača preporučuje čašu vina dnevno kako biste sprečili rak i poboljšali cirkulatorni sistem.

Ne bi bilo loše ni da kombinujete vino sa italijanskom pastom sa paradajz sosom(puno likopena-dobar za prevenciju raka) ili sa sardinama i salatom od tamno zelenog lišća(takođe dobro protiv raka).

Krstonosno povrće

Ovde spada povrće iz porodice senfa ili kupusa, a lista je poprilično dugačka. Ipak, od onoga što možete naći u marketu tu su kupus, brokoli, kelj i zelje.

Ovo povrće, svako na svoj način, deluje protiv raka jer sadrže diindolimetan, sulforafan i element selen. Jako je važno da se ovi sastojci ne prekuvaju, jer se mogu izgubiti.

povrce

Zeleni čaj

Ovaj čaj sadrži epigalokatehin galat (EGCG) i katehine koji su teški za rak jednako koliko su teški za izgovor. EGCG usporava rast raka.

Obavezno vodite računa gde kupujete zeleni čaj i od koga, a najbolji možete pronaći u Japanu i azijskim supermarketima. Takođe, crni čaj i čaj bez kofeina gube katehine u procesu proizvodnje.

Vitamin D

Vitamin D sam po sebi nije hrana već prohormon koji sprečava rast raka. Mnoge studije su pokazale da je vitamin D jako dobar za smanjenje rizika od raka creva i dojke, a povećava i šanse preživljavanja raka pluća. Najbolje namirnice koje sadrže vitamin D dolaze iz vode: som, losos, sardine ili skuša.

Folati

Folati, folna kiselina ili vitamin B9 spadaju u grupu vitamina B kompleksa koji imaju svojstva za prevenciju raka. Ljudi koji u ishrani nemaju dovoljno folata imaju pojačani rizik od dobijanja raka. U hranu koja sadrži folate spada povrće zelenih listova, asparagus, pasulj, grašak i sočivo.

Tamno zeleno povrće

Ova grupa se preklapa sa krstonosnim povrćem, a u nju spadaju blitva, spanać i repe. Ova grupa povrća sadrži, između ostalog, beta karoten, lutein i zeaksantin koji su veoma moćni antioksidansi, a koji rano mogu blokirati razvijanje raka. Takođe poseduju velike količine folata.

Đumbir i kurkuma

Đumbir ima moćna anti-zapaljenska svojstva i može da uspori rast raka. Kurkuma, začin koji ulazi u većinu vrsta karija, takođe spada u porodicu đumbira, a poseduje sastojak kurkumin koji brzo ubija ćelije raka.

Đumbir i kurkuma pojačavaju ukus skoro svakog jela a dolaze sa podužom listom pozitivnih zdravstvenih efekata. Takođe možete kupiti pilule koje sadrže đumbir i kurkumu, ali to je zapravo samo glupa američka ideja. Bolje ih koristite kao začin.

Pasulj i sočivo

Zajedno sa prethodno opisanim đumbirom i kurkumom, ovo je dobitna kombinacija. Pasulj i sočivo sadrže mnogo fitohemikalija koje usporavaju ili sprečavaju oštećenja DNK uzrokovana rakom. Dobrobit potiče od vlakana povezanih sa nižim rizikom od raka creva. Jedino je važno skuvati ovakvu hranu kako treba.

Čokolada

Čokolada je zdrava, naročito crna, sa visokim udelom kakaa(70% i više). Ovi efekti čokolade potiču od antioksidanata i polifenola, ali i katehina koji štite od srčanih bolesti, šloga i raka.

Bobice

Većina bobica sadrži elagičnu kiselinu i druge polifenolne antioksidante koji inhibiraju rast tumora. Najbolje je kombinovati sezonske bobice sa nemasnim jogurtom.

Ukusni šejk

Nećete pogrešiti ako sve navedene sastojke sa liste protiv raka pomešate u šejk sa nemasnim jogurtom. Bez obzira kakve sve neukusne sastojke stavite u njega, možete dobiti veoma ukusan šejk ako uključite raznovrsno voće.

Webtribune.rs