Ovaj tajni sastojak u sokovima je veoma štetan

ncsk83464

Da li kupujete sok od narandže u prodavnici? Ako kupujete, onda sigurno uzimate onaj koji je 100% sok i bez koncentrata. Ipak je tako zdravije, bez aditiva, zar ne? Ali…..

Tužna istina je da taj sok od narandže nije tako zdrav kao što mislite. Prehrambena industrija pribegava takvim trikovima zbog prodaje.

Pisaćemo u ovom tekstu o opasnostima od pomorandžinog soka, ali ne budite naivni, isto je sa svim ostalim.

Zar se nikad niste zapitali kako je svaka čaša soka od narandže iz prodavnice ista bez obzira gde je kupite ili pijete?

Generalno govoreći, pića koja su istog ukusa se prave po određenom receptu. To su pića poput Koka kole ili Pepsija. Kada napravite sok od narandže kod kuće, svaka čaša je drugačija.

Razlog zašto je ukus soka od narandže iz prodavnice uvek isti je više hemijski nego prirodni.

Nije neka nauka napraviti sok od narandže. Uberu se narandže, iscede i stave u karton. Ali zapravo postoji tu jedan važan korak u industriji soka od narandže. Nakon što se narandže iscede, sok se čuva i ogromnim tankovima i kiseonik se izdvaja iz njih. To je potrebno da se tečnost ne bi kvarila. Ali tečnost koja nastane nije ni blizu ukusa na koji smo navikli. Zapravo, potpuno je bezukusna. Zato industrija koristi aditive za dodavanje ukusa deoksigenovanom soku od narandže.

Kada se sok liši kiseonika, on se takođe liši hemikalija koje obezbeđuju ukus. Zato kompanije za proizvodnju sokova zapošljavaju kompanije koje prave formule za Dior ili Kalvin Klajn da im naprave pakovanja sa ukusom kako bi sok delovao sveže.

Aditivi ukusa nisu zabeleženi kao sastojci na deklaraciji zato što su to uglavnom derivati esencije i ulja narandže. Ipak, aditivi koji se dodaju ne podsećaju nimalo na prirodne derivate, a smatra se da se u njima nalaze i velike količine etil butirata, hemikalije koja imitira ukus i miris ceđene narandže, a koriste se i terpenska jedinjenja poput valensina. Formule su različite da bi svaka marka imala svoj specifičan ukus.

Zašto aditivi ukusa nisu naznačeni na deklaraciji?

Kao i kod sve industrijske hrane, to je zbog zamršenih zakona o deklaraciji. Ova „pakovanja ukusa se prave od nusproizvoda narandže, iako su ti nusproizvodi tako hemijski izmanipulisani da jedva mogu da se kvalifikuju i kao nusproizvodi“. Pošto se prave od nusproizvoda iz narandže, mogu se dodati u sok od narandže bez da se smatraju „sastojkom“, uprkos činjenici da su hemijski promenjeni.

Šta bi vi trebalo da uradite po tom pitanju?

Prvo, zašto uopšte pijete sok? Sok koji se izdvaja iz voća je samo koncentrovana fruktoza bez prirodnih jedinjenja poput vlakana, pektina i drugih stvarčica zbog kojih je konzumiranje voća dobro za vas. Da li znate da je potrebno 6-8 jabuka srednje veličine da bi se napravila samo jedna šolja soka od jabuke? Sigurno ne možete pojesti 6-8 jabuka u jednom cugu, ali s lakoćom možete popiti šolju soka i ubrzo ćete hteti da popijete još jednu. Zato su voćni sokovi opasni. Previše je lako popiti veliku količinu šećera.

Zato je prvi savet da se okanete konzumiranja soka iz prodavnice. Skupo je i nije vredno. Drugi savet je da pijete samo sokove koje sami napravite i poželjno one koje ste pretvorili u zdravo, probiotičko piće.

Webtribune.rs