Tajna ruska vojna baza u Sibiru zaledila Poljake – Evo šta se tamo krije …

Varšava je sa strepnjom primila vest o pojavi nove vojne baze u Sibiru. Novinari poljskog portala O2 sugerišu da je najnovije strašno oružje Kremlja, postavljeno u bazi, sposobno da uništi njihovu zemlju u potpunosti.

Rusko Ministarstvo odbrane najavilo je spremnost za konačno probno lansiranje rakete RS-28 Sarmat. Prethodna ispitivanja novog oružja krunisana su uspehom. Poljski portal O2 objavio je članak o analizi sposobnosti ruske interkontinentalne balističke rakete. 

Ispostavilo se da poljski novinari sa zebnjom očekuju testove zastrašujućeg ruskog oružja.

Kao primer navode mišljenje britanskih kolega da RS-28 Sarmat ima moć da uništi područje veličine Francuske ili Teksasa. Da bi probilo protivraketni štit, rusko oružje treba da ima 10 velikih i 16 malih termonuklearnih bojevih glava i može da se koristi njihovim različitim kombinacijama.

Ruska raketa Sarmat teška je 100 tona i sposobna je da pređe udaljenost od oko 9.977 kilometara. Autori članka napominju da se svaka od glava projektila može u bilo kom trenutku preusmeriti na drugu metu.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu govorio je o planiranim ispitivanjima RS-28. Takođe je obećao da će se u bliskoj budućnosti, u Sibiru, pojaviti poseban poligon za ispitivanje probnih lansiranja raketa tipa Sarmat.

Ova tajna vojna baza Rusije, prema rečima stručnjaka portala O2, predstavlja veliku opasnost za Poljsku.

Novinari su pokušali da poseju strah među sopstvene sunarodnike i još jednom etiketiraju Rusiju kao „agresora“, ali javnost Poljske nije prihvatila antiruske teze autora ovog materijala.

Webtribune.rs