Studija otkrila da ishrana bogata mastima usporava starenje tela i mozga

v bdfhbvnbafd

Studija iz Danske otkrila je da ipak ima nečeg dobrog u ishrani bogatoj mastima. Studija je sprovedena uz posmatranje uticaja ishrane bogate mastima na Kokejn sindrom, bolest preranog starenja.

Naravno, treba napomenuti  da se govori o biljnim mastima prirodnog oblika, hladno ceđena i nerafinisana.

Postoji nada da bi ovakva ishrana pomogla, ne samo deci koja boluju od Kokejnovog sindroma i koja umru između 10 i 12 godina od simptoma koji se povezuju sa starošću, već i svima ostalima.

„Naša studija sugeriše da ishrana bogata mastima može da odloži procese starenja“, rekao je vodeći autor studije, profesor Vilhelm Bor iz Centra za zdravo starenje na Univerzitetu u Kopenhagenu.

„Ishrana bogata mastima takođe odlaže starenje mozga. To znači da bi pacijenti koji boluju od Alchajmera ili Parkinsonove bolesti mogli imati koristi od ovog saznanja u budućnosti“.

Ishrana bogata mastima: usporeno starenje

Studija je koristila miševe koji imaju isti defekt u DNK kao ljudi sa Kokejnovim sindromom. Telo i mozak miševa koji su se hranili masnijom hranom kao što je kokosovo ulje, starili su sporije od miševa koji su jeli manje masnu hranu.

Morten Šajbaj-Knadsen sa Nacionalnog instituta za zdravlje SAD, koji je takođe učestvovao u studiji, napomenuo je da na ovaj način telo i mozak dobijaju više goriva za popravku ćelija tokom procesa starenja. On kaže da je studija pokazala da se upravo to dešava kod ishrane bogate mastima.

„Prethodno smo demonstrirali da je starenje (kod dece sa Kokejnovim sindromom) rezultat toga što je mehanizam za popravku ćelija konstantno aktivan“, rekao je Šajbaj-Knadsen. „Zato se nadamo da će ishrana sa visokim sadržajem kokosovog ulja ili sličnih masti imati blagotvorne efekte, jer ćelije mozga dobijaju dodatno gorivo za popravljanje štete“.

Istraživači imaju u planu da podrobnije ispitaju ovo područje.

Webtribune.rs