Sprečite fatalan ishod: Evo kako se leči masna jetra

caj napitak

Fitoterapeuti objašnjavaju kako se stanje jednog od najvažnijih delova organizma može popraviti i prirodnim lekovima, ali te metode se moraju kombinovati s klasičnom medicinom.

Prema kineskoj medicini, koja na čoveka gleda kao na drvo, jetra predstavlja koren organizma i samim tim ključ našeg zdravlja. Bez obzira na to što ima regenerativna svojstva, bez nje bismo mogli da preživimo svega dva dana, pa je od presudne važnosti voditi računa o ishrani, konzumaciji alkohola, šećera i kofeina, kako bismo obezbedili besprekoran rad ovog vitalnog organa.

Ukoliko organizam izlažemo pesticidima, aditivima, lekovima bez kontrole i različitim toksinima, stvara se mogućnost za nastanak masne jetre ili steatoze, a posledice mogu biti fatalne.

Masna jetra je ne tako retko stanje kod ljudi, koje – u slučaju da se ne otkrije na vreme – može prouzrokovati njeno uvećanje, pojavu kardiovaskularnih oboljenja, dijabetesa, ciroze i karcinoma jetre i na kraju njenog potpunog otkazivanja.

Naš poznati fitoterapeut Miloš Ninković ističe da kod njega često dolaze pacijenti zamašćene jetre, niskog gvožđa i hemoglobina, pa čak i raka jetre.


– Probleme tih ljudi, nažalost, ne možemo da otklonimo, ali u saradnji s klasičnom medicinom u mogućnosti smo da im pomognemo i njihovo zdravstveno stanje popravimo za 60 odsto. Najvažnije što mogu da im posavetujem jeste da u organizam ne unose konzervanse i emulgatore, da jedu kuvanu hranu s mnogo svežeg povrća – objašnjava Ninković.

Kako ističe, za masnu, naduvenu i blokiranu jetru poseduje specijalan recept od korena lincure i lozove rakije. Ipak, neophodno je naglasiti da nije svako kadar da ga napravi, pošto treba voditi računa o tačnoj razmeri upotrebljenih sastojaka.

Koren ove lekovite biljke trebalo bi potopiti u lozovu rakiju i držati ga šest-sedam nedelja. Narednih šest meseci može se uzimati pola rakijske čašice ovog leka, što će masti dovesti u balans – kaže Ninković i dodaje da postoje i druge kombinacije za prirodno čišćenje jednog od najvažnijih organa u organizmu, kao što su čaj od timijana, koren cikorije i cvet nevena.

Uglavnom je, kako objašnjava, reč o prirodnim antioksidansima, sa antikancerogenim i umirujućim dejstvom.

Za lečenje takozvane tihe bolesti, koju je zbog izostanka simptoma moguće zapaziti i posle čitave decenije, prvi uslov je prestanak unosa alkohola, pravilna i zdrava ishrana, kao i stalna, ali umerena fizička aktivnost.

Prvi simptomi koji ukazuju na nepravilan rad jetre su slabost, gubitak težine i apetita, slaba koncentracija, mučnina, smanjena moć rasuđivanja i konfuznost.

Nakon toga javlja se i uvećanje jetre, bol u centralnom ili gornjem desnom delu stomaka, tamne mrlje na koži vrata ili podlaktice, žutilo kože, svrab, krvarenje desni, pojava modrica, tamna stolica i na kraju unutrašnje krvarenje.

Prema rečima stručnjaka, veoma je važno redovno raditi kompletnu laboratoriju krvi, a ako postoji sumnja da nešto nije u redu s jetrom, na red dolaze ultrazvučni pregled i biopsija.