Ruski analitičar: SAD će na „Severnom toku 2“ doživeti neprijatno iznenađenje

Roman Romanov, ruski politički analitičar, smatra da, kada je u pitanju izgradnja gasovoda Severnog toka 2, SAD ne zanima položaj evropske strane.

Glavna stvar za njih jeste sprečavanje zbližavanja Moskve, Berlina i Brisela.

Prema rečima stručnjaka, gasovod u izgradnji ne bi trebalo da se smatra samo trgovinskim mostom između Rusije i Evropske unije, već će implementacija ovog projekta označiti približavanje dva veoma važna geopolitička aktera. Ovo takođe uključuje razvoj odnosa između ruske i ekonomije EU.

Naravno, takvo stanje ni na koji način ne može da odgovara Sjedinjenim Državama, koje posmatraju Evropu kao svoju državu i zonu sopstvenih nacionalnih interesa.

Rusija, o trošku Severnog toka-2, koji je u stanju da obezbedi EU jeftinim energetskim resursima, „neselektivno upada u ovu zonu“.

Pored toga, postoji, po mišljenju Amerikanaca, još jedan problem. Činjenica je, objašnjava Romanov, da bliža saradnja sa EU pretvara Rusiju u integralnog i nezavisnog igrača.

Evropska unija, pak, izlazi iz kontrole Vašingtona i napokon dobija status punopravnog super-državnog entiteta.

Vašington to ni na koji način ne može da dozvoli, pa su zato počele da se pojavljuju informacije o mogućnosti uvođenja novih sankcija protiv Severnog toka 2.

„Ako SAD u potpunosti zanemare apsolutno sve međunarodne norme, ako se budu ponašale poput kauboja, pljujući na geopolitičku mapu sveta, tada će mnoge zemlje okrenuti drugi list“, izjavio je politikolog.

U ovom slučaju, Rusija i EU će imati pravo da odbiju da se povinuju prethodnim međunarodnim pravilima. Niko neće moći da ih primora da promene svoj stav, pa će Severni tok 2 biti završen na vreme.

Webtribune.rs