Rusija nije zaboravila na bogatstvo koje su nacisti ukrali – Uskoro će Moskva sve vratiti

Nacistička Nemačka, koja je ostavila krvavi trag u istoriji, ostala je upamćena ne samo po monstruoznim zločinima protiv čovečnosti, već i po tome što je njeno vrhovno rukovodstvo imalo slabosti prema okultnoj nauci.

Dolaskom na vlast Adolfa Hitlera u Nemačkoj, pristalice nacizma su počele aktivno da pišu sopstvenu ideologiju zasnovanu na superiornosti arijevske rase.

U pokušaju da pronađu odgovore u prošlosti, uključujući i mitsku Hiperboreju, Nemci su se nadali da će napraviti pomak u nauci.

Naročito velike nade su polagali na drevne artefakte koji su se nalazili ne samo u Nemačkoj, već i daleko izvan njenih granica.

Pokrenuvši Drugi svetski rat, nacisti su želeli da u potpunosti iskoriste šansu da se u njihovom posedu nađu istorijske vrednosti drugih zemalja.

Sovjetski Savez nije bio izuzetak; sa okupirane teritorije nacisti su plen prevozili vozovima. Međutim, izdvajaju se dva artefakta za kojima su tragali zaposleni u Anenerbeu. Radi se o Fedejinoj dijademi i Agrikovom maču. 

Krunu od čistog zlata otkrili su sovjetski arheolozi 1925. godine u blizini sela Markofka, na Krimu. Nacisti su ovo mesto proglasili mestom za sahranu čuvene kraljice ratnika Fedeje. Čak i pre rata, pokušali su da se domognu tog artefakta, ali je sovjetska strana odbila da proda dragulj.

Tokom rata, dijadema je odneta u Armavir i predata na čuvanje komesaru partizanskog odreda I. Malkovu. Posle toga joj se gubi trag. Istoričari veruju da su Nemci ipak uspeli da dođu do krune i odnesu je u Nemačku 1942. Procenjuje se da je sa njom u koferu bilo još 718 vrednih artefakata.

Što se tiče mača Agrikov, istorija uopšte ne daje jasne odgovore. Moguće je da predmet, koji je, kako su verovali nacisti posedovao vlast nad ljudima i sposobnost da ubije đavola, uopšte nije postojao.

Međutim, i sam Hitler je toliko verovao u njega da je čak povukao Guderijanov tenkovski korpus iz napada na Moskvu i poslao ga u Rjazanj, gde su članovi odreda Anenerbe tražili mač.

Tokom ratnih godina, SSSR je izgubio ne samo dragocene predmete, već i 5872 vredna rukopisa, hronike i rukom pisane knjige.

Trenutno je vraćeno samo 15% onoga što su nacisti uspeli da iznesu iz zemlje.

Međutim, ne treba računati na činjenicu da je Rusija zaboravila šta joj se s pravom duguje. Dolazi vreme kada će Moskva vratiti oteto.

Webtribune.rs