Rusija i Kina stvaraju novi sistem valuta: Dostigli neverovatnih 25%

Rusija i Kina povećale korišćenje nacionalnih valuta u međusobnoj trgovini na 25%

Moskva i Peking povećali su udeo nacionalnih valuta u međusobnim trgovinskim odnosima ove godine na 25 procenata, nasuprot skromnih dva procenta zabeleženih pre sedam godina, izjavio je ruski ambasador u Kini Andrej Denisov. On je, pozivajući se na kineske partnere, prokomentarisao:

„Udeo nacionalnih valuta u našim trgovinskim odnosima sa Kinom neprekidno se povećava. Dostigao je oko 25% tokom devet meseci od početka godine. To je prilično veliki napredak.“

Prema njegovim rečima, sam proces prilagođavanja međusobne trgovine u nacionalnim valutama zaista je izazovan, ali apsolutno neophodan u trenutnim geopolitičkim uslovima. Ambasador je naglasio da su dve države prisiljene da pređu na rublju i juan zbog stalnog pritiska na trgovinske partnere.

„Kina i Rusija nisu jedine, širok spektar država mora da obustavi upotrebu američkog dolara, jer on nije samo finansijsko sredstvo, već i poluga uticaja.“

Strane su potpisale međuvladin sporazum o prelasku na nacionalne valute u bilateralnoj trgovini početkom 2019. Tada su se Moskva i Peking dogovorili da pojačaju međudržavnu trgovinu u nacionalnim valutama i do 50 odsto. Ranije ove godine, Kinesko udruženje za prekomorski razvoj saopštilo je da se očekuje da će bilateralna trgovina između Kine i Rusije premašiti 100 milijardi dolara do kraja 2019. godine.

Moskva i Peking su preduzeli značajne korake ka uklanjanju barijera koje bi mogle da ometaju saradnju koja se brzo razvija. Dve države su takođe najavile ambiciozni cilj udvostručenja obima trgovine na 200 milijardi dolara do 2024. godine.

Webtribune.rs