Rusi imaju raketni sistem koji može da uništi turske dronove „Bajraktar ​​TB2“

Ruski protivavionski raketni sistemi mogu da unište udarne izviđačke bespilotne letelice, uključujući turski „Bajraktar TB2“, piše ruski list VPK („Vojno-industrijski kurir“).

Jedno od efikasnih sredstava protiv napada dronova su kompleksi „Tor-M2KM“. Oni mogu istovremeno da otkriju 48 ciljeva, prate deset i pogađaju četiri. „Bajraktar ​​TB2“ „nema šanse da preživi u dometu ovog sistema protivvazduhoplovne odbrane (PVO), navodi se u članku.

Još jedno domaće sredstvo protiv bespilotnih letelica je sistem PVO „Sosna“.

Ovaj kompleks može da otkrije letelice na udaljenosti od 30 kilometara, a krstareće rakete i dronove na 12 kilometara. Zona zagarantovanog presretanja doseže 1,3-10 kilometara, a visina 0,002-5 kilometara.

U Rusiji se trenutno radi na kompleksu „Pticelov“ čiju municiju, u poređenju sa municijom „Sosne“, odlikuje nova raketa većeg dometa i visine presretanja.

Između ostalih sredstava za borbu protiv bespilotnih letelica efikasan je i PVO sistem srednjeg dometa „Buk-M2E“ i protivavionski artiljerijski sistem „Derivacija-PVO“. U članku se naglašava da Rusija već sada ima dovoljno vrsta oružja da se „nosi sa ovim prilično demonizovanim“ „Bajraktarom TB2“.