Kako bi voće i povrće bili sigurni za jelo, potrebno ih je dobro oprati kako biste se rešili svih bakterija i hemikalija koje se nalaze na površini, a ispiranje pod mlazom vode često nije dovoljno. Nutricionista Branka Mirković savetuje da primenite pravilo kao kod pranja ruku.
Ruke ne možete dobro oprati bez sapuna, a posudu gde su bili pesticidi ne možete oprati samo vodom.
Čak ni dugotrajno ispiranje u vodi neće odstraniti pesticide.
Uzgajivačima se ne isplati jer bi morali da ponovo prskaju posle svake kiše i zato proizvođači pesticida daju garanciju da kiša, odnosno voda, ne ispira pesticide.
Sirće, rastvor sirćeta, limun i limunska kiselina uklanja bakterije sa povrća, ali ne i pesticide.
Zato napravite blagi rastvor deterdžetna za sudove i operite voće i povrće koje nema oštećenu koru i dobro isperite pod mlazom vode.
Dobro je isprano kada je voda potpuno bistra.
Povrće i voće koje je prekriveno tankim slojem voska, a to su pre svega agrumi, pre upotrebe operite rastvorom sirćeta i vode ili guljenjem skinite vosak – ističe nutricionista.
(Žena)