Recept za potpuno prirodno lečenje oteklina i modrica

sok

Modrice ili blage kontuzije mogu da nastanu kao rezultat povrede ili udarca zbog čije jačine puknu krvni sudovi u okolini. Tada se pojavi određena fleka ispod kože.

Upočetku je modrica crvene ili rozikaste boje. Kasnije poprima ljubičastu ili plavu boju, a kada prođe još par dana, menja se iz zelene u žutu, a zatim potpuno nestaje.

Modrice se još nazivaju i hematomi ili ehimoze. Ako se pojavljuju često bez očiglednog razloga, trebalo bi da se konsultujete sa lekarom zbog tog zdravstvenog problema.

Preporuke za tretiranje hematoma

Trenutno tretiranje povrede može da spreči pojavu modrica.

Primeniti hladno: Ako ste se povredili, stavite leda na povredu kako biste sprečili pojavu modrice i eliminisali bol. Hladno uzrokuje skupljanje krvnih sudova i sprečava unutrašnje krvarenje iz puknutih krvnih sudova, kao i zapaljenje. Preporučuje se primena leda u naizmeničnim periodima od po 15 minuta, bez primene toplote. Radite ovo 24 sata nakon povređivanja.

Primeniti toplo: Primena toplote je preporučena samo nakon prva 24 sata. Kesa sa toplom vodom može da ublaži bol modrice, smirujući je i eliminišući bol. Toplo, za razliku od hladnog, poboljšava cirkulaciju šireći krvne sudove.

Podignite nogu: Ako je povreda zadobijena na stopalu, nozi ili butini, dobra ideja je da podignete nogu ili da ustanete na nogu i hodate, kako se krv ne bi zadržavala. Ovo smanjuje šanse formiranja modrice.

Prirodna rešenja

Arnica Montana (Arnika): Ovo je biljka sa veoma korisnim analgetskim svojstvima koja sprečava formiranje hematoma. Takođe je prirodni antiinflamatorik, savršen za blaže kontuzije. Obično se koristi spolja kao satojak krema.

Aloe vera (Aloja): Ova biljka je poznata po svom blagotvornom delovanju na kožu. Ona je takođe antiseptik, antinflamatorik, a ubrzava i regeneraciju kože. Kada su hematomi u pitanju, gel se može primeniti direktno na ozleđeno mesto svakog dana, 2-3 puta dnevno, kako bi se ubrzalo zarastanje.

Calendula (Neven): Kako biste iskoristili blagotvorna svojstva nevena na modrice, pripremite čaj od nevena koristeći šaku cvetova i šolju ključajuće vode. Pustite da se potopi i ohladi. Navlažite pamučnu vatu čajem i nežno trljajte po ozleđenom mestu 2-3 puta dnevno. Ovaj proces ubrzava zarastanje. Takođe možete koristiti i kremu na bazi nevena.

Hamamelis: Ova biljka ima antiinflamatorna i adstringentna svojstva, pomaže pri ublažavanju bola u modricama i otocima. Koristite hamamelis da navlažite okolinu modrice i ubrzate zarastanje.

Lavanda: Lavanda je posebno efikasna ako se primeni što je pre moguće na ozleđeno mesto, uz pomoć hladne komprese. Napravite čaj od lavande, ohladite sa malo leda i primenite na ozleđeno mesto sa vlažnom krpom. Ovaj postupak eliminiše mogućnost pojave modrice.

Modrice i nutritivni nedostaci

Pojava modrica može da bude povezana sa nedostatkom nekih vitamina kao što su vitamin C, vitamin K i minerala poput cinka.

Vitamin C povećava kontrakciju plazme i belih krvnih ćelija što, zahvaljujući optimalnoj funkciji imunog sistema, smanjuje mogućnost pojave modrica.

Vitamin C je takođe povezan sa proizvodnjom kolagena, proteina koji daje snagu krvnim sudovima, poboljšavajući cirkulaciju. Pod hranom bogatom vitaminom C podrazumevaju se povrće i citrusi.

Vitamin K je faktor koagulacije, što znači da njegov nedostatak može da uzrokuje hemoragiju. Nalazi se u povrću poput karfiola i brokolija, ali i u jajima, crvenom mesu, ribi, kao i u žitaricama i voću poput banana i kivija.

Na kraju, cink pomaže u prevenciji nastanka modrice i ubrzava njihovo zarastanje. Preporučena dnevna doza za odrasle je oko 15 mg. Nalazi se u pšeničnim mekinjama i klicama, ali i u ostrigama i semenju suncokreta.

Lekovi i modrice

Neki lekovi mogu da unaprede pojavu modrica, kao što je aspirin, ali i drugi antikoagulantni lekovi koji se često koriste za srčane probleme.

Drugi lekovi koji mogu da unaprede modrice su par lekova koji se koriste za astmu i lečenje depresije. Oni mogu da se umešaju u proces koagulacije pod kožom, unapređujući formiranje modrica.

Webtribune.rs