Proverite čulo mirisa, možete sprečiti ozbiljnu bolest

cvbnhfg197856

Nemogućnost mirisanja ljubičica može biti mnogo kobnija nego što se čini.

Kod starijih ljudi, to može biti predskazivač povećanog rizika od smrti u roku od 5 godina.

U studiji u kojoj je učestvovalo preko 3.000 ljudi starosti od 57 do 85 godina, 39% onih koji su pali na prostom testu mirisanja su umrli u roku od 5 godina, navodi se u žurnalu PLOS One.

Kada se to uporedi sa 19% smrtnosti u roku od 5 godina onih koji su imali umereni gubitak čula mirisa i 10% smrtnosti onih koji su imali zdravo čulo mirisa, dolazi se do zaključka da „osoba bez čula mirisa ima 3 puta veći rizik da umre u roku od 5 godina“, rekao je vođa studije dr Džajant Pinto sa Univerziteta u Čikagu.

„Ono što možemo zaključiti je da je čulo mirisa veliki indikator opšteg zdravlja“, kaže Pinto, koji je specijalizovao genetiku i tretman olfaktornih i sinusnih bolesti.

On poredi gubitak čula mirisa sa kanarincem u rudniku uglja.

„Sam gubitak čula nije smrtonosan, ali je rano upozorenje da nešto zaista nije u redu“.

Test mirisa je sproveden 2005. godine uz pomoć ‘štapića za mirisanje’, koji su bili napunjeni sa 5 različitih mirisa: mentom, ribom, narandžom, ružom i kožom.

Skoro 78% ispitanika je uspelo da identifikuje bar 4 od 5 mirisa, te je zaključeno da oni imaju normalno čulo mirisa. Skoro 20% je pogodilo 3 od 5, dok ostalih 3,5% nije moglo identifikovati nijedan od 5 mirisa, pišu istraživači.

Istraživači su sproveli intervjue da bi podesili varijable i faktore rizika, kao što su godine, pušenje, upotreba alkohola, generalno zdravlje i društveno-ekonomski status.

Tim je 2010. i 2011. godine utvrdio koji su učesnici još uvek živi. Tokom 5 godina, 430 od 3.005 učesnika, ili 12,5% je umrlo.

Oni sa većim gubitkom čula mirisa su u suštini imali mnogo veće šanse da umru u roku od 5 godina od testiranja.

„Predviđanje se prilično ostvarilo“, kaže Pinto.

Zapravo, olfaktorna disfunkcija je bolje predvidela smrtnost od dijagnoze otkazivanja srca, raka ili plućne bolesti. Jedini bolji predskazivač bilo je žestoko oštećenje jetre.

Istraživači napominju da zdrav olfaktorni sistem ima stem ćelije koje se same regenerišu.

Oni spekulišu da gubitak mirisa može da signalizira smanjenje sposobnosti tela da obnovi ključne komponente i može da bude nagoveštaj mnogo ozbiljnijih zdravstvenih problema.

„Ako je čulo mirisa nekog pacijenta smanjeno, to je upozorenje da doktori treba što pre da zbrinu takve pacijente“, kaže Pinto.

(Webtribune.rs)