Pronađen revolucionarni način otkrivanja raka, 1-4 godine pre dijagnoze

Eksperimentalne studije  su pokazale da invazivni tumori izazivaju dospevanje ćelija raka u krvotok od veoma ranih stadijuma formiranja, čak i pre nego što se tumor može detektovati dijagnostičkim snimcima.

Mogućnost identifikovanja ovih ćelija „skauta“ smatra se glavnom prednošću u trci s vremenom radi što ranije detekcije, pa samim tim i lečenja raka. Ćelije raka koje kruže su veoma retke u krvotoku, veoma heterogene i krhke i teško se izoluju bez gubitaka.

Tim istraživača predvođen Polom Hofmanom koristio je test krvi, razvijen tokom jednog francuskog istraživanja, koji izoluje sve tipove ćelija tumora netaknute iz krvotoka i bez gubitaka.

Tim je proučavao grupu od 245 ljudi bez raka, uključujući 168 pacijenata koji imaju rizik od razvijanja raka pluća zato što boluju od Hronične opstruktivne bolesti pluća (COPD).

Učesnici su sistematski uradili test krvi i standardna dijagnostička snimanja. Pomoću testa krvi, kružeće ćelije raka otkrivene su kod 5 pacijenata (3%), dok njihovi snimci nisu pokazali nikakve čvorove u plućima.

Kod ovih 5 pacijenata, čvorovi su se mogli detektovati tek 1-4 godine nakon detekcije kružećih ćelija testom krvi. Oni su odmah bili podvrgnuti operaciji, a analiza čvorova je potvrdila da je u pitanju rak pluća.

Praćenje pacijenata oko godinu dana nakon operacije nije pokazalo povratak bolesti kod 5 pacijenata, tj. da postoji nada da je rak iskorenjen.

Istovremeno, čvorovi nisu detektovani tokom praćenja subjekata koji nisu posedovali kružeće ćelije, ali ni kod ‘kontrolne’ grupe subjekata bez COPD.

Detekcija ovih kružećih ćelija preko testa krvi mogla bi da igra ključnu ulogu u ranoj hirurškoj intervenciji, čime bi se doprinelo ranom uklanjanju primarnog žarišta raka.

Rak pluća je jedan od najsmrtonosnijih vrsta raka. Prema podacima Američkog društva za rak (ACS), za godinu dana preživi 44% obolelih, a za 5 godina jedva 16% obolelih.

Samo 15% slučajeva ovog raka može da se detektuje u stadijumu kada je bolest lokalizovana. Rana detekcija mogla bi da poveća šanse za preživljavanje pacijenata. COPD je jedan od vodećih uzročnika smrti u svetu, a uglavnom ga uzrokuje pušenje.

(Webtribuna.rs)