Prirodni lekovi za ciste na jajnicima

fdrezj54rzghfrtfg43745rgf

Ciste na jajnicima mogu se opisati kao vrećice ispunjene tečnošću koje se formiraju oko ili unutar jajnika. Iako su obično bezopasne, u mnogim slučajevima dolazi do niza fizičkih problema. Ciste na jajnicima mogu biti prilično bolne i uzrokovati neprijatan osećaj, te rešavanje tog problema prestavlja imperativ za opšte zdravlje.

Dobra vest za one koji boluju od ciste jajnika jeste da mnoge ciste nestanu same od sebe. Ipak, nelagodnost često zahteva reagovanje, čak i ako je cista privremena. U najgorem slučaju, ciste mogu da puknu i uzrokuju oštećenje jajnika. Same ciste nastaju nakupljanjem tkiva, koje se zalepi za jajnik i izaziva osećaj nelagodnosti.

Prirodna rešenja

Medicinski pristupi su generalno veoma invazivni, ali ne predstavljaju jedinu opciju. Istraživanje je otkrilo nekoliko prirodnih načina za lečenje jajnika, posebno kada je u pitanju ovo bolno stanje. Tu spadaju:

Ishrana

Ishrana je ključan faktor koji stoji iza razvoja cisti na jajnicima. Veliki procenat moderne hrane koja se može kupiti u supermarketima danas uključuje niz sintetičkih i prirodnih estrogena koji utiču na pravilno funkcionisanje jajnika.

Soja, koje ima u većini namirnica, jedan je od najčešćih izvora estrogena. Da li znate da ciste na jajnicima mogu da se pojave i kod devojaka koje još nisu imale menstruaciju? To se može povezati sa unosom soje.

Životinjama uzgajanim u fabrici daju se antibiotici i hormoni kako bi se ubrzao njihov rast i veličina. Konzumiranje takvog mesa može da izazove ciste na jajnicima. Najbolje je konzumirati organsko meso i smanjiti, ili još bolje eliminisati konzumiranje mesa.

Uobičajena plastika sadrži ksenoestrogene koji mogu da dospeju u hranu, te se ženama (ali i muškarcima) savetuje da izbegavaju čuvanje hrane u plastičnim posudama ili plastičnoj foliji.

Najbolje je da svu hranu čuvate u staklenim posudama. Takođe, izbegavajte proizvode koji sadrže aluminijum. Najprostije rešenje jeste konzumiranje isključivo prirodnih (po mogućstvu organskih) namirnica.

Homeopatija

Homeopatija, praksa koja podrazumeva korišćenje različitih biljnih tinktura i napitaka, često se koristi za lečenje jajnika. Uobičajeni homeopatski preparati za ciste na jajnicima uključuju velebilje i matičnjak.

Homeopatija se posmatra kao komplementarni pristup namenjen da se telo obezbedi prirodnim mehanizmima za borbu protiv bolesti.

Tradicionalni kineski pristupi

Tradicionalni kineski pristupi lečenja su trostruki. Oni podrazumevaju upotrebu bilja, modifikaciju ishrane i akupunkturu. Pristup je u potpunosti drugačiji od zapadne medicine jer on zapravo pokušava da dovede organizam u prirodnu ravnotežu, pre nego da izazove samo jednu promenu. Zbog svoje složenosti, najbolje je otići kvalifikovanom stručnjaku.

Enzimi

Enzimi imaju niz pozitivnih efekata koji mogu da pomognu ženama sa cistama na jajnicima. Zapravo, moglo bi se reći i da su neophodni kako bi sprečili rizik od ponovnog pojavljivanja. Enzimi se prirodno nalaze u hrani i nijedan vid lečenja, ma koliko efektivan, neće sprečiti povratak ciste, ako se ne potrudite da se hranite zdravo. Interesantno je napomenuti da je enzimsko lečenje cisti na jajnicima jednako enzimskom lečenju problema plodnosti.

To ne bi trebalo da bude iznenađenje jer su ciste često faktor koji doprinosi neplodnosti. Postoje brojne vrste enzima i svaki pruža određenu korist. Enzimi koji pomažu kod cisti na jajnicima su bromelain, himotripsin, pankreatin, papain, rutin i tripsin. Najbolje je pronaći proizvod koji sadrži mešavinu svih 6 enzima.

Jod

Nedovoljno aktivna tiroida jeste glavni uzrok nastajanja cisti na jajnicima. Jod je važna supstanca neophodna za funkciju tiroidne žlezde i njegov nedostatak rezultuje njenom neaktivnošću. Ipak, jod se može naći u svim solima kao dodatak ishrani. Ne preporučuje se konzumiranje veštačke soli.

Ako nedovoljno aktivna tiroida predstavlja uzrok vaše ciste, uzimanje joda je nešto najbolje što biste mogli da uradite. Budite svesni da ne treba da ga uzimate osim ako niste već utvrdili da bolujete od nedovoljno aktivne tiroide. Uzimanje većih količina može da izazove pojačanu aktivnost tiroide.

Opšte zdravlje

Moderni medicinski tretmani nisu za sve kada su u pitanju ciste na jajnicima, a neki pristupi mogu da izazovu više štete nego dobra. Ako želite da rešite složeni problem poput ovog, obratite pažnju na opšte zdravlje. Morate se uveriti da dobijate sve neophodne nutrijente iz hrane. Svaka osoba je jedinstvena i njene potrebe se razlikuju od potreba drugih.

Webtribune.rs