Pekari od obojenog belog brašna prave lažni crni hleb, kako prepoznati pravi crni hleb

vnjdergh

Mnoge pekare od običnog belog brašna prave lažni crni hleb, prepun supstanci koje ne bi smele da postoje u ovom pekarskom proizvodu.

Jedan od prvih saveta koji dobijemo kad odlučimo da se pravilno hranimo jeste da smanjimo unos belog hleba i da pređemo na crni ili ražani.

Međutim, nije svaki hleb koji se zove ražani 100 odsto ražani jer hleb koji sadrži samo 35 odsto ražanog brašna spada u tu kategoriju. Pored toga, takvo pecivo može da bude puno aditiva i emulgatora.

Ima onih koji se odlučuju za takozvani beskvasni hleb, ali stručnjaci navode da se benefit beskvasnog hleba gubi ako se u njemu nalazi mnogo sode bikarbone, a upravo tako je u većini slučajeva.

Iako nam, kad pomislimo na nezdrav hleb, prva asocijacija bude upravo beli, trebalo bi istaći da nije ni svaki hleb koji nije bele boje obavezno i zdrav.

Pojedine pekare prave crni hleb koji zapravo to nije.

Puni veštačkih boja

– On ima tamnu boju, dobijenu upotrebom supstanci koje ne bi smele da postoje u hlebu – ražani malt, kafa, kakao, pekarske prirodne i veštačke boje, crveno vino – kaže za Kurir jedan od pekara odlično upoznat s metodom bojenja hleba.

Ono što je problem s kojim se sreću potrošači jeste to što većina proizvođača ne krši zakon jer pravilno deklarišu svoj hleb.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović kaže da u Srbiji ne postoji laboratorija koja može da proveri da li u ražanom hlebu ima minimum 30 odsto ražanog brašna.

Bez kontrole

– To znači da, ako inspektor ne kontroliše pekara tokom proizvodnje, kad taj hleb kasnije dođe u prodavnice, nemoguće je proveriti o kakvom se hlebu radi – kaže Papović.

Kako prepoznati pravi crni hleb

– Stavite u vodu parče sredine crnog hleba i ako hleb pobeli, a voda potamni, znaćete o čemu je reč

– Crni hleb je tvrd, zbijen i ima veću vlažnost nego beli

– Crni hleb ne može biti vazdušast i elastičan

– Sredina crnog hleba ima dublje pore i manja mu je zapremina

– Crni hleb ima drugačiji miris od belog

(Kurir)