Počelo je: Čekaju veliki rat u najvećem privatnom skloništu na svetu – VIDEO

ark-two2

U pitanju je kompleks koji treba da pomogne čovečanstvu da se spase od kataklizme u slučaju nuklearnog rata ili svetske klimatske katastrofe.

Ark 2 kompleks u Kanadi je napravljen od 43 školska autobusa i predstavlja nuklearno sklonište površine 930 metara kvadratnih, a nije finansiran iz političkih niti religijskih izvora, već je sagrađen privatno.

Svi su dobrodošli da dođu u Ark 2 sklonište (Ontario, Kanada) dok god to urade pre katastrofe.

Prva soba u skloništu je soba za dekontaminaciju. U njoj se nalaze tuš, lavabo od nerđajućeg čelika i sto za dekontaminaciju hrane, ali i kadu za dekontaminaciju dece i osoba sa invaliditetom.

ark-two (1)

Tamo postoje dva velika dizel generatora koji obezbeđuju ustanovu. Postoje zalihe goriva za tri meseca. Glavni generator je zamenjen novim od 75 kW 1999. godine. Takođe postoji i rezervni generator koji se pokreće ručno.

Ljudi bi sigurno voleli da budu smešteni sa porodicom i da imaju svoj privatni krevet. Međutim, kako bi sve bilo u skladu sa standardima za sklonište ove veličine, sklonište je tako napravljeno da svaka soba ima po 24 ležaja.

Dečija soba za decu od 2-5 godina ima kapacitet za 96-oro dece. Pored toga, postoje i jaslice i soba za igru.

Sobe su takođe podeljene po polovima za stariju decu.

Iako Ark 2 možda ne deluje kao moderna utopija, to je jedan od najboljih projekata za grupno preživljavanje koji postoji danas.

Webtribune.rs