Počelo je: Ana Brnabić prva osoba u Srbiji koja je primila vakcinu, druga dr Kisić, pa dr Kon … VIDEO

Premijerka Ana Brnabić primila je danas, u 10 časova Fejzerovu vakcinu protiv koronavirusa. Nakon nje i dr Darija Kisić Tepavčević.

Nakon ispunjenja uslova, uzimanja anamneze i popunjavanja formulara, merenja temperature, premijerka je dobila svoju prvu dozu vakcine u Institutu „Torlak“. Time je postala prva osoba u Srbiji koja je dobila vakcinu protiv koronavirusa.

Nakon nje na „vruću stolicu“ sela je i članica Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević, ministarka u Vladi Srbije. Nedugo potom i član Kriznog štaba dr Predrag Kon.

U Srbiju je dostavljeno 4.875 doza vakcina kompanije „Fajzer“, a najavljeno je da će prvo biti vakcinisani građani u gerontološkim centrima u Beogradu i Novom Sadu.

Tokom gostovanja na Radio-televiziji Srbije, Kisić Tepevačević je rekla da je ponosna što je Srbija uspela da nabavi vakcinu među prvima u svetu, „kao što smo pričali da nam je namera“.

„Vakcina u našoj zemlji, to je velika vest. To je nešto što može da bude svetlo na kraju tunela u epidemiji“, istakla je ona. Govoreći o vakcinaciji u gerontološkim centrima, koja bi u Beogradu i Novom Sadu trebalo da počne danas a u Nišu sutra, ona je kazala da ta odluka nije doneta „ad hok“.

„Ta odluka nije doneta ad hok, postoji koordinaciono telo koje se isključivo bavi ovim pitanjem. U odnosu na Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) i druge relevantne zdravstvene organizacije pravili smo kriterijume“, dodala je ona.

Naglasila je da su lekari prošli obuku i da su spremni da vakcinišu građane vakcinom koja se, kako je navela, pokazala bezbednom i da ne izaziva teške negativne reakcije.

(Beta)