Plemeniti i dragi luksemburški prinče: „Napadaj Vučića, taj tvrdoglavi balkanski knez je posebno nepokoran i za udare po njemu idu posebni bonusi“

Florijan Biber izdao knjigu u čijem delu se obraća predsedniku Srbije. Stigla i reakcija iz Beograda.

Svaki dan udaraj po Vučiću, jer je taj tvrdoglavi „balkanski knez“ posebno nepokoran i za udare po njemu idu posebni bonusi, poručio je večeras potpredsednik SNS Marko Ðurić profesoru Univerziteta u Gracu Florijanu Biberu, povodom prologa njegove nove knjige „Uspon autoritarizma na Zapadnom Balkanu“.

Biber, koji je široj srpskoj javnosti manje poznat po knjigama, a više po čestim kritikama srpskog predsednika, sa kojima je, neretko, polemisao Marko Ðurić, izdao je knjigu sa prologom u 10 tačaka, koji je naslovio sa „Dragi balkanski kneže, čestitam ti na nedavnoj izbornoj pobedi“, a Marko Ðurić mu, obraćajući se sa „plemeniti i dragi luksemburški prinče“, odgovara u 11 tačaka, koje glase:

1. Od nauke se i u Luksemburgu sve teže živi, potraži izvor dodatnih prihoda;

2. Najlakše ćeš zaraditi ako titulu profesora i zvanje naučnika iznajmiš nekome za propagandne i dnevnopolitičke svrhe.

3. Radnju za ovaj zanat ne moraš da otvoriš u ulici crvenih fenjera, dovoljno je da napadneš Srbiju. To se uvek i svima isplati.

4. Svaki dan za doručak uz luksemburšku kajganu od prepeličjih jaja napadaj Vučića, taj tvrdoglavi balkanski knez je posebno nepokoran i za udare po njemu idu posebni bonusi.

5. Gledaj da izvor dodatnih prihoda bude diverzifikovan, u savremenom svetu nikada ne možeš biti dovoljno siguran, uzmi deo novca od Prištine, deo od drugih „prijatelja“ Srbije;

6. Kada hoćeš nekoga da oklevećeš i diskredituješ, uvek glumi džentlmenske manire. Da se Vlasi ne dosete.

7. Nikada pero ne iznajmljuj samo za gotovinu, jer ona u krizna vremena može da devalvira, već pokušaj da se od poslodavaca ogrebeš i za neku nepokretnost, recimo plac na Hvaru.

8. Kada biraš žrtve, uvek biraj one koji imaju mnogo neprijatelja da ne bi morao ničim da opravdavaš svoj animozitet. Hm, Srbi su ti odličan izbor…

9. Nikada nemoj da priznaš da imaš lične motive, ponašaj se kao da želiš da divlje Balkance civilizuješ iz ljubavi prema superiornoj luksemburškoj kulturi.

10. Laži uvek megalomanski, jer velike laži lakše prolaze nego male.

11. Prinče, čitaj Kiplinga i videćeš da oni koji žele da postanu kraljevi ne završe uvek kao pobednici… I, kad smo već kod Kiplinga, budi čovek, sine moj!“.

Ranije danas portal Direktno objavio je da se Florijan Biber u prologu svoje knjige „obratio“ predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, „čestitao“ mu izbornu pobedu i dao savete u 10 tačaka, kako da zauvek ostane na vlasti.

Sam Biber pak navodi da je reč o „savetima“ koje je pisao „neimenovanom balkanskom autokrati“ za blog Londonske škole ekonomije 2015, u pokusaju da, kako kaže, rasvetli mehanizme kojima lokalni moćnici vladaju državama na Balkanu, a sada ih je objavio kao prolog svoje nove knjige.

Tako Biber „balkanskom knezu“, kome se obraća, „čestita“ izbornu pobedu i „sugeriše“ za ubuduće kontrolu izbora, te kako da obezbedi podršku međunarodne zajednice, tako što se „mora prikazati kao dobar demokrata“

Na spisak „saveta“, u koje sa ironijom „pakuje“ kritike, Biber stavlja kontrolu medija, sugeriše sa podsmehom izjave o opredeljenosti za EU, o borbi protiv korupcije i reformama, rešavanje problema sa susedima, izvrće ruglu izbor različitih prijatelja u inostranstvu, nazivajući to flertom…

Nedugo po objavljivanju večerašnjeg Ðurićevog saopštenja Biber je reagovao na tviteru, sledećim komentarom:

„U beskrajnom boks meču sa njegovom ekselencijom ambasadorom, upravo sam “nokautiran“ u 11 brutalnih odgovora“.

(Tanjug)