Ovo su najmoćniji napici na svetu

vbedhg874df

Ova pića imaju neverovatna lekovita svojstva i trebalo bi češće da ih konzumirate.

Nije samo hrana presudna za naše dobro zdravlje, već i napici. Oni mogu poboljšati naše narušeno zdravlje, delovati preventivno na pojavu bolesti ili nam pružiti energiju.

Ovo su najmoćniji napici na svetu:

Zeleni čaj

Pomaže u smanjenju rizika od nastanka osteoporoze, raka, bolesti srca i karijesa. Zeleni čaj je bogat izvor flavonoida i polifenola, prirodnih antioksidansa koji štite ćelije od kancera. Zeleni čaj može usporiti rast kancerogenih ćelija jer pomaže u smanjenju slobodnih radikala u telu. Njegovi antioksidansi će zaštititi zdravlje srca, smanjiće rizik od nastanka krvnih ugrušaka koji mogu uzrokovati srčani ili moždani udar. Takođe sadrži fluor koji jača zube, a flavonoidi učestvuju u izgradnji kostiju.

Čaj od nane

Ovaj napitak smanjuje simptome problema  s varenjem, ublažava grčeve i zatvor. Čaj od mente može ublažiti bolove u mišićima, a naučnici su dokazali da ubrzava oporavak nakon vežbanja. Čaj od nane je odličan za prevenciju bolesti probavnog sistema i raznih tegoba sistema za varenje, uključujući nadutost, zatvor, grčeve, gasove, proliv i mučnine.

Obrano mleko

Pomaže u kontroli požude za hranom i smanjuje rizik od nastanka osteoporoze. Sadrži ugljene hidrate, proteine i malo masti. Telo će ga razgrađivati duže, a vi ćete duže imati osećaj sitosti. Mleko je odličan izvor kalcijuma i D vitamina koji je potreban za apsorpciju kalcijuma. Jednim istraživanjem je dokazano da mleko s nižim sadržajem masnoće i mlečni proizvodi ubrzavaju mršavljenje jer kalcijum podstiče ćelije na sagorevanje masti, umesto da je zadržavaju.

Sojino mleko

Smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti. Sadrži rastvoriva vlakna i proteine soje koji smanjuju nivo lošeg (LDL) holesterola i triglicerida. Ako ćete ga piti umesto kravljeg mlijeka, odaberite ono koje je obogaćeno vitaminom A i D, i kalcijumom. Neka istraživanja su pokazala da sojino mleko može povećati rizik od nastanka raka dojke, pa se pre početka konzumiranja posavetujte s lekarom, naročito ako u porodičnoj anamnezi postoje slučajevi raka dojke.

Vruća čokolada

Poboljšava raspoloženje i smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti. Čokolada podstiče proizvodnju serotonina, neurotransmitera koji je zaslužan za dobro raspoloženje. Naučnici su dokazali da nizak nivo serotonina povećava rizik od nastanka depresije. Kakao je bogat izvor polifenola, antioksidansa koji štiti ćelije, povećava nivo dobrog (HDL) holesterola i smanjuje rizik od nastanka krvnih ugrušaka.

Sok od paradajza

Štiti od raznih vrsta raka. Odličan je izvor likopena, koji smanjuje rizik od nastanka raka pluća i želuca. Takođe smanjuje rizik od nastanka raka pankreasa, debelog creva, jednjaka, usne šupljine, dojke i grlića maternice. Likopen takođe ima antioskidativno delovanje. Smanjuje nivo slobodnih radikala i čuva zdravlje srca i krvnih sudova.

Sok od brusnice

Smanjuje rizik od nastanka bolesti desni. Istraživanja pokazuju da je delotvoran u lečenju infekcije mokraćnog sistema. Ipak, stručnjaci ističu da ne trebate piti sveži sok od brusnice jer može sadržati puno šećera. Dobra zamena svežem soku od brusnice je čaj od brusnice, ali bez šećera ili mleka.

Sok od pomorandže

Smanjuje rizik od nastanka katarakte, raka i urođenih poremećaja. Osim što jača imunitet,  vitamin C ima antioksidativno delovanje i smanjuje rizik od nastanka kancerogenih ćelija. Takođe je odličan za izgradnju kostiju. Pomorandža je odličan izvor folne kiseline koja je posebno važna za trudnice, ali i za žene koje planiraju trudnoću. Naučnici su dokazali da folna kiselina smanjuje rizik od nastanka raznih poremećaja kod beba.

(Stvar ukusa)