Ovo izbegavajte: 6 namirnica koje pojačavaju prehladu

mlskotg

Kada se razbolimo, od toplog čaja ili krepke supe osećamo se znatno bolje. Međutim, postoje određene namirnice koje mogu pojačati simptome prehlade…

Prehladu može pogoršati pogrešan način ishrane.

1. Kupovni voćni sokovi

Ceđeni voćni sokovi su puni vitamina i minerala preko potrebnih obolelom telu, što nije slučaj s kupovnim sokovima. Naime, takvi napici u sebi sadrže velike količine šećera koji se vezuje za krvne ćelije i „krade“ vitamine, od čega slabi imuni sistem.

2. Pržena hrana

Pržena hrana nije zdrava ni kada smo zdravi, zamislite samo koliko je onda štetna za telo oslabljeno virozom.

Ona je prepuna zasićenih masnoća koje su teško svarljive, te mogu značajno poremetiti probavni sistem organizma koji tokom bolesti ionako ne radi punom snagom.

3. Kafa

Kada se razbolimo trebalo bi da povećamo unos tečnosti. Kafa (odnosno kofein kao glavni sastojak ovog crnog napitka) deluje kao vrlo snažan diuretik, što može izazvati dehidraciju već oslabljenog organizma.

4. Kisele namirnice

Namirnice kiselog ukusa mogu iritirati već bolešću oštećenu sluzokožu, što može dodatno pojačati simptome bolesti. U tu grupu spadaju kiselo povrće, citrusi, narandža, paradajz u svim oblicima… Iscedite limun i promešajte s toplim napitkom i medom, to je mnogo srećnije rešenje.

5. Alkohol

Baš kao i kafa, alkohol „tera“ tečnost iz tela i samim tim može uzrokovati dehidraciju.

Takođe, mešanje alkohola i pojedinih lekova može smanjiti njihovo delovanje. Iako istraživanja potvrđuju kako čaša vina uz obrok jača imunitet, kada ste bolesni tu naviku izbacite i zamenite je čašom prirodnog soka, ili čaja.

6. Mlečni proizvodi

Iako mlečni proizvodi sadrže proteine i vitamin D (koji pomaže u jačanju organizma) isto tako pojačavaju i izlučivanje prirodne sluzi u organizmu, što može dodatno da pojača kašalj.

(Sensa)