Naslovnica ŽIVOT OTKRIVENO: Mešavina ove dve namirnice koje imate u kući smanjuje opasnost od...

OTKRIVENO: Mešavina ove dve namirnice koje imate u kući smanjuje opasnost od raka za neverovatnih 67 posto

Sofrito, začin napravljen od crnog i belog luka, osnovni je začin u portorikanskim kuhinjama.

Pojedini recepti mogu sadržati i druge zdrave biljke i začine, ali njegovi najosnovniji sastojci ostaju isti. Može se konzumirati kao sos, ili koristiti kao osnova za jela od pirinča.

[adsenseyu1]

Ipak, nedavna istraživanja pokazuju da ovaj kultni začin sadrži mnogo više – otkriveno je da je sofrito povezan sa smanjenim rizikom od raka dojke.

Konkretno, žene koje su konzumirale sofrito više od jednom dnevno imale su neverovatnih 67 odsto smanjen rizik od raka dojke u poređenju sa ženama koje ga nikada nisu jele.

Autori studije smatraju da anti-karcinom sofrito-a potiče od kombinacije snažnih organskih jedinjenja u belom i crnom luku.

[adsenseyu4]

Prethodne studije o unosu crnog i belog luka do sada su provlačile vezu između konzumacije ova dva sastojka i rizika od određenih karcinoma, uključujući pluća, prostatu i stomak. Ali malo se zna o potencijalnim efektima njihove konzumacije na rizik od raka dojke.

U tom cilju, istraživači su pratili kohortu od 314 portorikanskih žena sa potvrđenim slučajevima raka dojke i 346 kontrolnih subjekata od 2008. do 2014. Učesnici su tokom procene beležili unos hrane koristeći upitnike.

Portorikinje su bile jedinstvena kohorta za ispitivanje, budući da su jele više crnog i belog luka, s obzirom da je luk sastavni deo njihove tradicionalne kuhinje u poređenju sa Amerikankama ili Evropljankama.

Portoriko takođe ima niže stope raka dojke u poređenju sa Sjedinjenim Državama, što ga čini idealnom populacijom za ispitivanje u vezi sa rizikom od raka dojke.

Njihova otkrića pokazala su da je kombinovani unos crnog i belog luka, kao i sofrita, povezan sa smanjenim rizikom od raka dojke.

Ova otkrića takođe potvrđuju da su kombinacije antikancerogenih jedinjenja u crnom i belom luku takođe snažne protiv raka dojke. 

Moćna hrana protiv raka

Brojne studije o crnom, belom luku i drugoj hrani svrstanoj u rod biljaka Allium potvrđuju njihova svojstva u borbi protiv raka.

Na primer, kineski istraživači su 2017. godine ispitali postojeće studije o ulozi belog, crnog luka i drugih aliiuma u ​​zaštiti od hroničnih bolesti poput raka.

Grupa je otkrila da funkcionalne komponente alliuma, uključujući organosumporna jedinjenja, karotenoide i tokoferole, između ostalog, mogu da se koriste za smanjenje rizika od hroničnih bolesti.

Čini se da su organosumporna jedinjenja među najmoćnijim komponentama alliuma u ​​borbi protiv raka.

Webtribune.rs