OTKRIVENA DUGO SKRIVANA ZAVERA U NEMAČKOJ: Pripreme za uništenje Sirije još od 2001

frgherdfsr

Neokonzervativci i liberali koji se pripremaju za uništenje Sirije još od 2001. godine se u velikoj meri oslanjaju na UN i Savet za saradnju Zalivskih država. Iako se zna da je general Dejvid Petreus imao glavnu ulogu u pokretanju rata, dve ličnosti – Džefri Feltman (iz UN) i Volker Pertes – ostali su u senci. Oni uz podršku Berlina manipulišu Ujedinjenim nacijama s ciljem da unište Siriju.

Kada je Džefri Feltman 2005. godine (dok je još bio američki ambasador u Bejrutu) nadgledao ubistvo Rafika Haririja, on se oslanjao na podršku Nemačke što se tiče samog ubistva ali i optuživanja predsednika el Asada i Lahuda za ubistvo. Međunarodnu kampanju protiv ova dva predsednika je vodio nemački politički analitičar Volker Pertes.

Volker Pertes je studirao u Damasku u Siriji 1986. i 1987. godine pošto je dobio istraživačku stipendiju od Nemačke. On je zatim započeo karijeru profesora političkih nauka u Nemačkoj, s izuzetkom perioda od 1991. do 1993. godine, kada je predavao na Američkom univerzitetu u Bejrutu. On je od 2005. godine direktor glavnog nemačkog analitičkog centra Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP), koji zapošljava više od 130 stručnjaka, uglavnom univerzitetskih profesora.

Međutim, kada je Feltman organizovao izraelski napad na Liban 2006. godine, on je umešao samo SAD, nadajući se da će Sirija pohrliti u pomoć Bejrutu kada Hezbolah bude poražen, što bi pružilo izgovor za američku intervenciju.

Tokom godišnje konferencije grupe Bilderberg, između 5. i 8. juna 2008. godine, sekretarka Kondoliza Rajs je održala prezentaciju u kojoj je navela razloge za svrgavanje sirijske vlasti. U tome su je podržali direktor Arapske inicijative za reforme, Basma Kodmani, ali i direktor SWP-a, Volker Pertes.

Prema iscurelim informacijama sa Wikileaks-a, Volker Pertes je savetovao Rajsovu u vezi Irana. On je verovao da bi bilo opasno da se pokrene vojna operacija koja će imati nepredvidive regionalne posledice, te da je bolje jednostavno sabotirati ekonomiju te države. Njegov savet je poslušan, pa su 2010. godine putem virusa uništene iranske nuklearne elektrane.

Volker Pertes je 2011. godine objavio kolumnu u New York Times-u u kojoj je naveo da Asad mora da ode.

Nemačka vlada je na leto 2011. godine upravljala probojem Muslimanskog bratstva u Tunis i Egipat. Tada je Berlin napomenuo da će podržati bratstvo svuda osim u Hamasu u Palestini, kako bi se izbegao konflikt sa Izraelom. Pod uticajem Volkera Pertesa, tadašnji nemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele izjavio je da bratstvo nije islamistička organizacija, već da se samo vodi islamom.

volker pertes

Volker Pertes

Volker Pertes je 6. oktobra 2011. godine po predlogu Stejt departmenta učestvovao u konferenciji koju su organizovali Turska asocijacija za industriju i biznis (Tusiad) i privatna američka obaveštajna kompanija Stratfor kako bi proučili energetske opcije Turske. Sastanku su prisustvovali najveći turski bogataši, ali i Taner Jildiz, ministar energetike koji je pomogao Erdoganu da organizuje finansiranje ISIS-a preko ukradene nafte.

Džefri Feltman je u januaru 2012. godine zamolio Volkera Pertesa da organizuje program „Dan posle“ s ciljem svrgavanja režima u Siriji. Oni su organizovali sastanke u periodu od 6 meseci.

Program „Dan posle“ je mobilisao 45 članova sirijske opozicije, uključujući i Basmu Kodmanija i Muslimansko bratstvo. Program je finansirao američki Institut za mir koji se nalazi u rangu Nacionalnog pokreta za demokratiju (NED), ali je pod upravom departmana odbrane. Takođe su učestvovali Nemačka, Francuska, Norveška, Holandija i Švajcarska.

Program „Dan posle“ je kreirao prvi nacrt plana za totalnu i bezuslovnu kapitulaciju Sirije, koja je postala opsesija Ujedinjenih nacija još otkad je Džefri Feltman nominovan za direktora političkih poslova 2012. godine.

Ovo su osnovni principi Pertes-Feltman plana:

– suverenitet Sirije će biti ukinut;

– Ustav Sirije će biti promenjen;

– predsednik će biti promenjen, dok će potpredsednik postati zadužen za njegove funkcije;

– narodna skupština će se raspustiti;

– najmanje 120 lidera će biti zbačeno sa političkih funkcija, a zatim će im biti suđeno pred međunarodnim tribunalom;

– uprava Vojnog obaveštajstva, uprava Političke bezbednosti i uprava Generalne bezbednosti će se raspustiti;

– politički zatvorenici će biti oslobođeni i odbaciće se sve antiterorističke procedure;

– Hezbolah i Čuvari revolucije će biti primorani da se povuku, a tek onda će međunarodna zajednica početi da se bori protiv terorizma.

Turkey's President Erdogan chats with Prime Minister Davutoglu during a Republic Day ceremony at Anitkabir, the mausoleum of modern Turkey's founder Ataturk, in Ankara, Turkey

Volker Pertes je istovremeno organizovao „Radnu grupu za ekonomski oporavak i razvoj Sirije“. Ta grupa je 2012. godine podelila koncesije za iskopavanje sirijskog gasa koje će moći da se preuzmu samo u slučaju podrške svrgavanju Asadovog režima.

Pertes je takođe organizovao „Radnu grupu za planiranje tranzicije“, ali i „Sirijsku mrežu za podršku tranziciji“.

Pertesovoj ulozi se gubi trag od Ženevske konferencije 30. juna 2012. godine.

Na leto 2015. godine, tokom posete Stafana de Misture Damasku, sirijska vlada ga je pitala za objašnjenje povodom Pertes-Feltman plana. Ovaj specijalni izaslanik Generalnog sekretarijata UN je bio veoma osramoćen, rekavši da on nema učešća u tim dokumentima. Izgleda da je Moskva zapretila da će ih objaviti na zasedanju Generalne skupštine UN u septembru 2015. godine. Međutim, to nije učinjeno jer bi tada moralo da se preispita postojanje organizacije UN. U istom periodu, Berlin je ponovo ostvario kontakt sa Damaskom, ali Sirijci nisu sigurni da li je to deo nove politike kancelarke Merkel ili još jedan pokušaj infiltracije.

Međutim, Volker Pertes je nominovan od strane Stafana de Misture i njegovog nadređenog Džefrija Feltmana za „mirovnog pregovarača“ na idućem sastanku u Ženevi. On će biti zadužen za sastajanje sa delegacijom sirijske opozicije i delegacijom Sirije.

Ujedinjene nacije već poslednje tri godine direktno krše sopstvenu povelju i ne rade ništa da povrate mir u Siriji i da predstave i najmanji dokaz da je Sirija koristila hemijsko oružje protiv svog stanovništva.

Thierry Meyssan (Voltairenet.org)

Webtribune.rs