Oprezno, lekovi za skidanje holesterola mogu da oštete mozak

lekovi

Statini su najprofitabilniji lekovi u istoriji farmaceutske industrije. Oni se promovišu kao lekovi za sprečavanje/lečenje srčanih bolesti. Nedavna studija je otkrila da bi skoro 100% muškaraca i 62% žena između 66 i 75 godina trebalo da uzimaju lek na bezi statina čak i ako im je nivo holesterola normalan.

Po konvencionalnim kardiolozima i mejnstrim grupama, statini bi trebalo da se stave u rezervoare vode za piće. O tome bi možda i moglo da se raspravlja da ovi lekovi nisu povezani sa nizom neželjenih reakcija.

Statini rade tako što inhibiraju enzim (HMG-CoA reduktaza) koji je potreban za stvaranje holesterola, adrenalina, seksualnih hormona i proteina pamćenja, ali i za održavanje ćelijske energije. Mesto sa najvećom koncentracijom holesterola u organizmu jeste mozak. Stoga, upravo će mozak pretrpeti najveću štetu ako se blokira stvaranje holesterola.

FDA (Administracija za hranu i lekove) je izvestila o ukupno 36.605 slučajeva oštećenja mozga zbog korišćenja statinskih lekova od 2004. do 2014. godine. Ta oštećenja su uključivala pogoršanje pamćenja, amneziju, zbunjenost, paranoju, dezorijentaciju, depresiju i demenciju. Inače, smatra se da ova brojka predstavlja samo 1-10% pravog broja neželjenih efekata lekova.

Mislite li da bi FDA održavala bilo koji drugi lek sa toliko slučajeva oštećenja mozga na tržištu da ne donosi toliki profit?

Pored navedenog, statini su odgovorni i za druge neželjene efekte. Zapravo, postoji preko 100.000 neželjenih efekata koji se povezuju sa statinima. Pored mozga, oni negativno deluju na funkciju jetre, bubrega i mišića.

Jednostavno se ne može blokirati ključni enzim i očekivati dobar rezultat.

Kad bi statini značajno smanjivali rizik od kardiovaskularnih bolesti, možda bi ovim neželjenim efektima moglo da se progleda kroz prste, ali to nije slučaj.

Šokantno je da mnogi lekari i skoro svi kardiolozi i dalje prepisuju ove lekove pacijentima. Možda oni treba da počnu da rade ono za šta se svaki lekar i školuje: da pronađu uzrok bolesti i da ga izleče.

Webtribune.rs