Oprez: Gajite svoj beli luk, kineski je opasan po zdravlje!

blidhdgf

Beli luk, svi znamo, spada među najzdravije povrće, ali to ne mora biti baš tako ako je u pitanju kineski beli luk.

Svi smo imali priliku da ga vidimo i kupimo. Veći je i “napireniji” od domaćeg belog luka, ima veće čenove i u sredini ima, obično zeleni deo.

Na sreću, kod nas još uvek u prodaji možemo naći domaći beli luk i to po pristojnim cenama, a na selima ga zasade u gotovo svakom domaćinstvu.

Međutim, pored domaćeg luka u ponudi imamo i druge, koji nisu tako sigurni. Evo i zašto ih nikako ne biste trebali kupovati. Uzgajajte svoj luk ili kupujte domaći.

Kineski i domaći

Proizvodnja belog luka je, tvrde stručnjaci, jedna od najisplativijih delatnosti. Zarada može biti i pet puta veća od uloženog novca. A u našim krajevima, na sreću, postoje dobri uslovi za uzgoj.

U nekim delova bivše Jugoslavije na prodajnim mestima još uvek dominira kineski beli luk, a neki prerađivači mesa tvrde da ga obilato koriste radije nego domaći beli luk, do kojeg je, tvrde, teže doći.

Zašto se digla hajka na kineski beli luk?

Mi ne znamo ništa o poreklu i načinu uzgoja tog luka, pa ni da li je genetski modifikovan. Kontrola na tržištu je, kod nas, još uvek slaba, pa se bira često ono najjeftinije bez obzira na poreklo i kvalitet.

Kina spada među najveće izvoznike belog luka, imaju jeftiniju radnu snagu, ali ne i dobru kontrolu kvaliteta. Recimo, u Australiji nije prošao sigurnosne protokole za hranu.

Stručnjaci tvrde da je ovaj luk pun hemikalija, koje su mu dodane da bi se sprečilo klijanje, produžio rok, ubili insekti i da bi luk bio beo. Takođe, postoje neke tvrdnje da ga đubre otpadima iz kanalizacija.

Izbeljuju ga obično, kako tvrde australijski stručnjaci, hlorom ili mešavinom sumpora i drvenog pepela. Zato izgleda zdravije i primamljivije za kupce.

Gama radijacijom i posebnim hormonima i hemikalijama sprečava se dalji rast i stvaranje klica kod luka.

Takav luk nema ona blagotvorna svojstva i jačinu pravog domaćeg belog luka i zato ga je, bez obzira na povoljnu cenu, besmisleno kupovati.

Beli luk je vrlo jednostavno uzgojiti ako imate komadić zemlje, ali možete ga gajiti i u velikim sakasijama.

(Lifepressmagazin)