Niko na svetu ne može da živi na 4.000 metara nadmorske visine, ali samo jedan narod može, evo kako …

dvsdlvheik35492674

Šerpasi su poznati kao vodiči na Maunt Everestu, najvišoj planini na svetu. Šerpasi iz Nepala i Tibeta imaju osobinu koja im dozvoljava da prežive na planinama čak i na nadmorskim visinama od oko 4 kilometra bez ikakvih tehničkih pomagala, što inače nije moguće za bilo koga na planeti.

Istraživači su tek nedavno otkrili da 87% Tibetanaca poseduje specijalni gen koji im omogućava da iskoriste oko 40% manje kiseonika od običnog čoveka.

EPAS1 gen je odgovoran za sposobnost Tibetanaca da prežive dugo na tako velikim visinama. Kod većine ljudi, na 3 kilometra visine već dolazi do povećanja nivoa hemoglobina, koji prenosi kiseonik u našem organizmu. EPAS1 gen ne dozvoljava povećanje nivoa hemoglobina preko određene mere što sprečava probleme sa srcem koji obično nastaju kod normalnih ljudi.

Prema rečima istraživača, Tibetanci su ovu sposobnost nasledili od sada već izumrlih Denisovana. Denisovani su živeli u oblasti gde se sada nalazi Tibet, a u njihovim fosilima je pronađen EPAS1 gen. Tibetanci ( i neki ostrvljani Pacifika) su jedini koji poseduju ovaj gen jer su se Denisovani ukrštali međusobno dok nisu izumrli.

Za Denisovane je utvrđeno da vode poreklo iz Sibira jer su tamo nađeni fosili stariji od bilo kog drugog istog tipa.

Ovaj gen poseduje i jedan mali broj Han Kineza.

Nije objašnjeno kako i gde su nastali Denisovani i oko njihovog života je ostala potpuna misterija. Takođe se ne zna odakle im taj gen i kako je u njima nastao.

Webtribune.rs