Mim Bajm, lekar naturopata sa 25 godina kliničkog iskustva i autor brojnih knjiga o lekovitim svojstvima biljaka, navodi koje prirodne namirnice su, po njenom mišljenju, najpogodnije za detoksikaciju jetre…
Limunov sok
Iscedite polovinu limuna i sipajte sok u toplu vodu – ovaj napitak i inače je odličan način da započnete svaki dan, a pogotovo jer ima veoma blagotvorno dejstvo na jetru. Preporučuje se i onima koji imaju problema sa varenjem.
Prokelj
Biljke iz porodice kupusnjača, poput kupusa, brokolija i prokelja sadrže glukozinolate – jedinjenja koja sadrže sumpor, koja štite jetru od brojnih oštećenja i pospešuju eliminaciju toksina i viška hormona.
Kurkuma
Ovaj začin zaslužan je za to što kari ima žutu boju, a poznat je po protivupalnom i antiseptičnom dejstvu na organizam, uključujući jetru.
Voda
Unošenje optimalne količine vode, čaja i čajeva od bilja pospešuje snadbevanje jetre nutrijentima, kao i eliminaciju otpadnih produkata iz nje. Nedovoljno unošenje vode može uzrokovati stvaranje kamena u žučnoj kesi koje nastaje kao posledica prevelike koncentracije žuči.
Čaj od korena maslačka
Već duže vreme primenjuje se kod bolesti jetre, a kafa od korena maslačka odlična je zamena za kafu.
Gujina trava (sikavica)
Ova biljka štiti jetru od štetnog dejstva alkohola i ugljen tetrahlorida, i pospešuje regeneraciju oštećenih ćelija jetre.
Cink
Cink igra ulogu u mnogim hemijskim reakcijama u organizmu. Jetri je potreban kako bi sa enzimom alkohol dehidrogenazom razložio alkohol na manje toksične supstance. Ako ste jedna od onih osoba koje vole da popiju, cink vam je preko potreban.
Metionin
Metionin je esencijalna aminokiselina koja sadrži sumpor i koja je veoma rasprostranjena u prirodi i hrani (meso, riba i mlečni proizvodi), a igra ulogu u procesima detoksikacije organizma koji se odvijaju u jetri. Takođe ulazi u sastav antioksidanta glutationa, koji štiti ćelije jetre od oštećenja.
(Super žena)