Nestao kada i Atlantida: Istorija se promenila otkrićem ovog potonulog grada

fgdjfh347r6dh

Nekada se verovalo da je to izmišljeni grad, a onda je otkriven i istorija koju znamo se potpuno promenila.

Drevni grad Heraklion je bio poznat mnogim drevnim grčkim filozofima, pa i Herodotu koji ga je u više navrata pomenuo u svojim zapisima, iako je postojanje ovog grada utvrđeno tek u 19. veku. Otkrićem Herakliona su rešene brojne enigme, ali je i naučeno dosta toga o našoj prošlosti.

Kao i sva neverovatna otkrića, i ovo je otkriveno sasvim slučajno, kada je pomorski arheolog Frenk Godio tragao za ratnim brodovima potopljenim za vreme Bitke kod Abukira 1798. godine koji su pripadali Napoleonu. Taman kada je pomislio da duž obale Aleksandrije neće pronaći ništa, on je došao do najneverovatnijeg otkrića do kojeg jedan arheolog može doći.

Heracleion

Egipćani i Grci su ga zvali Heraklionpor Tonis. Veruje se da je to bilo napredno carstvo između 7. veka pre nove ere i 8. veka nove ere. Grad se nalazi nedaleko od obale Aleksandrije u zalivu Abukir.

Zašto je drevni grad Heraklion važan

Kao i mnogi legendarni gradovi i carstva, Heraklion je nestao bez traga, a nekoliko hiljada godina kasnije njegova blaga su ponovo izronila na površinu.

Među njima su bile džinovske statue drevne egipatske boginje Izis, Hapi, i figure misterioznog i nepoznatog egipatskog faraona. Sve one su otkrivene u neverovatno očuvanom stanju.

Otkriveno je i na stotinu manjih statua koje su pripadale Kleopatri.

Pronađeno je dosta religijskih objekata koji su pripadali vrhovnim božanstvima drevnog Egipta, kao što su Izis, Oziris i Horus. Arheolozi su takođe pronašli nekoliko sarkofaga sa mumificiranim ostacima životinja žrtvovanih za Amuna-Gereba, vrhovno božanstvo Egipćana. Ipak, među najvažnijim su otkrića brojnih stubova sa natpisima i hijeroglifima koji su takođe u odličnom stanju.

Heracleion2

Istraživači su uspeli da identifikuju glavne delove ovog potopljenog drevnog grada – zlatne platoe sa zapisima na grčkom jeziku koji govore o Ptolomeju III (282.-222. pre nove ere). Istraživači su doznali da je Heraklion grčko ime ovog grada, a da su ga drevni Egipćani zvali Tonis. Istraživači veruju da se Heraklion nalazio na strateškoj poziciji koja je povezivala poluostrva. Istraživači su takođe otkrili brojne luke i drevna sidra.

Faraoni drevnog Egipta su smatrali Tonis glavnom lukom. Tamo se najčešće obavljala trgovina, a i turizam je bio prilično razvijen. Arheolozi su pronašli preko šest stotina drevnih sidra različitih oblika i preko 60 olupina brodova iz perioda od 6. do 2. veka pre nove ere. Godio tvrdi da su drevni mornari bacali sidro u vodu nakon dužih putovanja kao dar bogovima.

hgf54z

Godio je otkrio da su mnoge statue napravljene od ružičastog granita. Najupečatljivije su bile divovske statue koje prikazuju kralja, kraljicu i boginju plodnosti. To samo pokazuje da je drevni hram u Heraklionu bio veoma važan.

Takođe je važna i stela napravljena od ružičastog granita, na kojoj je na dva jezika opisan ideološki značaj Herakliona pod vladavinom Ptolomeja.

Da li je Heraklion nestao kao i Atlantida?

Mnogi veći gradovi poput Herakliona, Aleksandrije i Kanopusa su uništeni prirodnim katastrofama.

Istraživači sa Univerziteta u Kembridžu su sproveli studiju mediteranskih tektonskih ploča i otkrili da je geološka mana mogla uzrokovati veći zemljotres i cunami 365. godine nove ere.

hntrhngfdnb

Kako navode naučnici, do takvog zemljotresa bi moglo doći ponovo pošto je taj region zbog svojih geoloških osobina podložan katastrofalnim zemljotresima u ciklusima od 800 godina.

Heraklion je doživeo istu sudbinu kao i drevni gradovi Aleksandrija i Kanopus.

Kao što je ovaj grad pronađen slučajno, moguće je da će pomorski arheolozi jednoga dana pronaći legendarni grad/kontinent Atlantidu, koja se verovatno nalazi negde ispod vode i koja jedva čeka da ponovo oživi i rasvetli još neke tajne o našoj istoriji.

Webtribune.rs