NAUČNO DOKAZANO: Evo koja biljka zaustavlja napredovanje raka jajnika

laneno seme

Rak jajnika se nesrećno razlikuje od ostalih ginekoloških oblika raka po tome što je najsmrtonosniji, a često se pogrešno dijagnostikuje zbog čega pet puta više žena koje nemaju rak jajnika od onih koje imaju, završe na operaciji.

Smatrajući da su danas ‘standardna nega’ u okviru konvencionalne medicinske prakse za rak jajnika operacija, radioterapija ili hemoterapija, koje sve imaju smrtonosne neželjene efekte uključujući, sasvim ironično, rak ili povećanu invazivost raka, možda bi bezbednije i efektivnije alternative trebalo da zaokupe našu pažnju?

Pa, koje alternative postoje?

Popisana su objavljena istraživanja o preko 30 prirodnih supstanci koje su u eksperimentalnim uslovima potvrdile antikancerogeno dejstvo, a uključuju fitojedinjenja poput kurkumina (kurkuma), genisteina (soja, kudzu, crvena detelina) i resveratrola (grožđe, crno vino, kikiriki).

Ipak, jedna supstanca koja ima povećan značaj za borbu protiv ginekoloških oblika raka je laneno seme, za koje je istraživanjima dokazano da smanjuje učestalost raka dojke, a pokazuje i antitumorna svojstva.

Studija objavljena u žurnalu Ginekološke onkologije 2010. godine je otkrila da je kod pacijenata koji su koristili laneno seme, uočeno smanjenje tumora jajnika u kasnijim stadijumima, ali i bolje zdravlje i smanjena smrtnost. Autori su zaključili da ova otkrića mogu obezbediti osnovu za kliničke testove koji bi ocenili efikasnost lanenog semena kao hemosupresanta raka jajnika.

Studija iz ove godine se bavila mogućim molekularnim mehanizmima uključenim u antitumorno svojstvo lanenog semena. Koristio se “bioinformatički” pristup odnosno analiza šablona izražavanja gena kod tumora jajnika, identifikujući koji geni su aktivni kada nastanu tumori, a koji se suzbijaju kada se koristi prehrana sa 10% lanenog semena.

Pronađeno je da se grupa aktivnih gena uključenih u embrionski proces grananja morfogeneze smanjila za 40-60% kada je korišćena hrana sa lanenim semenom. Štaviše, ove promene u izražavanju gena su propraćene povećanjem dva specifična biomolekula vezana za rak – E-kaderin i miR200 – koji su se smanjili za 60-75%.

Autori su zaključili da nutritivna intervencija sa lanenim semenom ciljano deluje na grananje morfogeneze zaustavljajući napredovanje raka jajnika.

Ovo je očigledno preliminarno istraživanje, a pošto laneno seme nije prošlo kroz proces validacije, FDA nije dala dozvolu onkolozima da preporučuju takav tretman za prevenciju raka jajnika.

Ali to ne bi trebalo da nas spreči da ga koristimo, zar ne?

Laneno seme je prilično bezbedna i jeftina hrana. To je već dovoljan razlog da se stavi među prioritete za lečenje ozbiljnih medicinskih stanja za koje konvencionalna medicina nema efektivno rešenje.

Na kraju, prava prevencija zahteva izbegavanje mogućih uzroka raka jajnika koji uključuju hemikalije i nekompatibilnu hranu. Neki izvori kao takve faktore navode kravlje mleko, bisfenol A i akrilamid.

Webtribune.rs